Astrid vertelde niet het hele verhaal over Sjaak

De opmerkingen van Astrid Holleeder afgelopen week over nieuwe geluidsopnames en de betrokkenheid van Sjaak B. bij de liquidatie van Cor van Hout (in 2003) doen vragen opkomen. Mogelijk komt er bij het verhoor van komende vrijdag wat duidelijkheid.

Door Wim van de Pol

Astrid Holleeder vertelde vrijdag dat haar broer haar op enig moment had toevertrouwd dat Sjaak B. op de motor reed op 24 januari 2003, de dag van de liquidatie van Cor van Hout en Robert ter Haak in Amstelveen.

Daar is een probleem mee.

Op 2 april 2015 verhoorden twee rechercheurs Astrid Holleeder. Het gesprek kwam op de motor, de liquidatie van Van Hout en de rol van (kroongetuige) Fred Ros daarbij:

Astrid: Nou ja die hele situatie natuurlijk met Ros, hoe wij daar langdurig over gesproken hebben en waarin ook gewoon het ‘weten over wat er gebeurd is’ tot uitdrukking komt. Bijvoorbeeld dat Ros inderdaad niet op de motor heeft gereden. Dat was iets wat hij me al op 17 oktober 2013 vertelde.
Verbalisant: Hier moet ik even me gaan tikken, die datum 17 oktober 2013, wat zegt hij dan?
Astrid: Dat Ros de motor niet gereden heeft.
Verbalisant: Ten tijde van de liquidatie? Weet je, het klinkt flauw maar ik moet het wel he specifiek opschrijven wat jij zegt.
Astrid: Ten tijde van de liquidatie van Cor, heeft Ros niet gereden.
(…)
Verbalisant: Noemt hij namen tegen jou erover?
Astrid: We hebben het over Ros gehad. Daar heeft hij de rol van …
Verbalisant: Maar zei hij bijvoorbeeld wie er wel op de motor had gezeten?
Astrid: Nee, ik zou het niet weten.
Verbalisant: Je weet niet wie er op de motor … Dan zet ik het er ook niet in als je het niet weet hè.
Astrid: Nee.

Astrid weet die dag in 2015 dus niet wie er op de motor reed. Later in het verhoor van die dag zegt ze nogmaals dat ze niet weet wie er dan wel op de motor heeft gereden.

Niets over Sjaak B..

Welk moment?

Dit verhoor doet vermoeden dat Astrid Holleeder over deze kwestie op enig moment niet de waarheid heeft verklaard. Ofwel ze hield op 2 april 2015 informatie over Sjaak B. achter, ofwel ze sprak vorige week vrijdag niet de waarheid.

Op welk moment heeft haar broer haar verteld over de rol van Sjaak B.? Het is mogelijk dat hij haar inlichtte vóór zijn arrestatie in december 2014. Maar dan sprak ze niet de waarheid tegen de politie op 2 april 2015. Het is ook mogelijk dat ze op op 2 april 2015 wél de waarheid sprak, maar vorige week vrijdag niet, terwijl ze onder ede stond. Dan is het dus niet waar dat Holleeder haar vertelde over de rol van Sjaak B..

Tenzij Holleeder haar nog in vertrouwen nam nadat de zussen in maart 2015 naar buiten traden, en dat is heel onwaarschijnlijk. Mogelijk is dus dat ze in 2015 bewust de informatie achterhield, iets wat ze vrijdag ook al suggereerde.

Opname

Afgelopen vrijdag verklaarde Astrid Holleeder dat er een geluidsopname is van een gesprek tussen Sonja Holleeder en Ariën Kaale over de liquidatie van Cor van Hout. Het is de vraag of Sjaak B. daarin aan de orde is, maar Jesse Remmers in ieder geval wel. Ook over deze opname bestaan vraagtekens. Vrijdag bleek dat deze opname inmiddels is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Wanneer is die opname gemaakt? In 2013 gingen de zussen naar de politie (hoewel Astrid vorige week onthulde dat er in 2012 ook al contact tussen haar en de inlichtingendienst van de politie was geweest).

Op 21 april 2013 verklaarde Sonja Holleeder tegenover de politie dat ze na de liquidatie Ariën Kaale ‘eigenlijk bijna nooit meer heeft gezien’. Volgens een bron van misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink heeft ze nadien ook niets meer over zo’n ontmoeting verteld.

Privé-collectie

Een andere kwestie over de geluidsopnamen is wat Astrid Holleeder vrijdag haar ‘privé-collectie’ noemde. Kennelijk bestaan er nog meer opnames die ze bewaarde. Hebben die inhoudelijk te maken met de zaak van de verdachte broer? Met welke mensen zijn die opnames dan gemaakt? Wat staat er op? Berustten recente toevoegingen van geluidsopnames (bijvoorbeeld van een gesprek over Dino Soerel) eerst ook in die ‘privé-collectie’?

Deze vragen zullen de advocaten van Holleeder zeker beantwoord willen zien, en de rechtbank waarschijnlijk ook wel.

Zie ook:

Wat wordt het bewijs tegen Sjaak B.? (UPDATE4)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?