‘Dit is noodweer’, zegt Amerikaanse sheriff (VIDEO)

Indringende beelden van een schietpartij in Clearwater, VS, na een ruzie over een parkeerplaats. De 47-jarige Michael Drejka wordt omver geduwd en schiet vervolgens Markeis McGlockton (28) in de borst. Die wankelt een winkel binnen en sterft voor de ogen van zijn 5-jarige zoontje. De schutter wordt niet vervolgd op grond van noodweer. 

Op de beelden van een beveiligingscamera is te zien dat Michael Drejka een vrouw aanspreekt in een auto die geparkeerd staat op een invalideplek. Drejka heeft eerst gecontroleerd of die geparkeerde auto een invalidekaart heeft. Dat blijkt niet het geval. Er ontstaat een woordenwisseling tussen Drejka en de vrouw in de auto. Juist als de laatste uit de auto wil stappen, komt haar vriend Markeis McGlockton de supermarkt bij de parkeerplaats uit lopen. Hij geeft Drejka onmiddellijk een flinke duw, die daardoor op de grond valt.

Stappen achteruit

Als de op het asfalt liggende Drejka een vuurwapen heeft getrokken, doet McGlockton een paar stappen achteruit. Vervolgens vuurt Drejka en raakt het slachtoffer in de borst. Die strompelt vervolgens met een hand op zijn borst terug naar de winkel, waar hij in het bijzijn van zijn zoontje in elkaar zakt. Een half uur later constateren de hulpdiensten dat McGlockton is overleden.

‘Stand your ground’

In de VS is intussen commotie ontstaan over het feit dat schutter Michael Drejka niet wordt vervolgd, op basis van de ‘Stand your ground’-wet. Volgens de plaatselijke sheriff was er sprake van noodweer. ‘Hoe je het ook draait of keert, dat was een gewelddadige duw op de grond. Ik maak de wet niet, wij handhaven de wet’, stelde de sheriff tijdens een persconferentie. ‘De wet in de staat Florida zegt dat mensen het recht hebben om zichzelf te verdedigen als ze geloven dat ze in gevaar zijn. Anderen kunnen debatteren over of ze het goed vinden of niet. Ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, maar dat is niet mijn taak.’

Protestbijeenkomst

Michael Drejka is in het bezit van een wapenvergunning. Hij zou vaker mensen hebben aangesproken over hun parkeergedrag. De ochtend na de schietpartij is er op de parkeerplaats van de supermarkt een protestbijeenkomst gehouden.