Dit kost drugs in ’the dark web’

De FBI dacht een flinke slag geslagen te hebben in de strijd tegen illegale drugshandel op internet toen in 2013 Silk Road werd gesloten. Het was op dat moment verreweg de grootste online illegale marktplaats. Inmiddels hebben andere sites het stokje overgenomen. Maar wat krijgt een gebruiker daar voor zijn geld?

De zakelijke nieuwssite Quartz verzamelde een jaar lang prijzen van drugs met de zoekmachine Grams. Met deze zoekmachine worden de illegale marktplaatsen doorzocht. De sites zijn alleen te bereiken via het Tor-netwerk, waarop min of meer anoniem kan worden gebruik gemaakt van het internet.

Wiet is goedkoop

Uit de inventarisatie blijkt dat een ‘ounce’ (zo’n 28 gram) wiet bijna 197 euro kost. Omgerekend is dat dus zo’n zeven euro per gram. Dat is relatief goedkoop: gemiddeld kost een gram wiet in de Verenigde Staten zo’n 10,50 euro. In Nederland gelden vergelijkbare prijzen.

Een gram coke kost zo’n 88 euro. Dat is voor Amerikaanse standaarden heel goedkoop; een straatdealer vraagt bijna het dubbele. In Europa, en zeker in Nederland, is de prijs vrij hoog. Voor een gram MDMA moet op de sites ongeveer 34 euro worden neergelegd.

Ook keek Quartz naar Adderal-pillen, die normaal gesproken worden gebruikt om de symptomen van ADHD te onderdrukken, maar in de VS ook populair is voor recreatief gebruik. Een pakje van dertig pillen moet 168 euro opleveren. Ook Oxycontin, normaal gesproken een pijnstiller, wordt in de VS als drugs gebruikt; een pakje van 10 pillen moet 227 euro kosten.