Dit rolluik moet overvallen op juweliers voorkomen

Twee Rotterdamse juweliers hebben een nieuw systeem geïnstalleerd dat overvallen en ramkraken moet tegengaan. Op het moment dat een vitrineruit wordt ingeslagen, klapt er binnen enkele seconden automatisch een rolluik naar beneden.

Dat meldt RTV Rijnmond. Het systeem kan ook in werking worden gesteld door op een noodknop te duwen. Bekijk in de afbeelding hieronder hoe het systeem werkt (beelden van RTV Rijnmond).

Aantal overvallen daalt

De meeste veiligheidssystemen zijn er op gericht om zo snel mogelijk de dader op te pakken, zoals de dna-spray. Daarbij worden overvallers bespoten met een doorzichtige vloeistof met een uniek dna-profiel. Op die manier valt te achterhalen of een verdachte daadwerkelijk de overval heeft gepleegd.

Het rolluik voorkomt dat er geen buit wordt meegenomen. Op die manier hopen de juweliers het aantal overvallen nog verder terug te dringen. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er zeven overvallen op juweliers in heel Nederland; de helft ten opzichte van het eerste half jaar van 2014.