Dit zijn de gemeenten waar legale wiet te koop zal zijn

Het kabinet heeft besloten in welke gemeente meedoen aan de proef met de verkoop van legale wiet en hasj, vanaf 2021. Er hadden zich 26 gemeenten aangemeld en er zijn er tien uitgekozen.

79 coffeeshops

De volgende tien gemeenten doen mee: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad. Een commissie had hiervoor een advies gegeven aan Justitie.

Criteria waren onder meer voldoende geografische spreiding, voldoende bevolking en verkooppunten, en deelname van gemeenten gelegen aan de landsgrens met België en Duitsland. Het totaal aantal coffeeshops dat in deze gemeenten is gevestigd is 79.

Telers

In het experiment zal in kwaliteit gecontroleerde wiet en hasj te koop zijn in deelnemende coffeeshops van de gemeenten, die wordt geproduceerd door ten hoogste tien telers, die nog door de ministers worden aangewezen. De deelnemende coffeeshops mogen alleen legaal geproduceerde cannabis verkopen. En de telers die meedoen mogen alleen aan die coffeeshops verkopen.

Het experiment zal inclusief evaluatie minimaal vier jaar duren. Daarna zal de regering een besluit nemen over de toekomst van het coffeeshopbeleid.

Illegale circuit

Doel van de proef is te bekijken of de wiet uit het illegale circuit kan worden gehaald. Daarover bestaan nu al twijfels. De vraag is allereerst of de telers aan de vraag kunnen voldoen. Een andere vraag is of er ook voldoende hasj zal worden aangevoerd, en of die dan van voldoende kwaliteit zal zijn. Verder valt te bezien of de legale handel kan concurreren met mogelijk goedkopere wiet uit het illegale circuit.