Dit zijn de meest gezochte vrouwen van Europa

Europol heeft een nieuwe Most Wanted lijst gepubliceerd. Wat vooral opvalt: 18 van de 21 meest gezochte criminelen is een vrouw. Ze worden onder andere gezocht voor drugshandel, fraude, moord en mensenhandel.

Wie de lijst goed bekijkt, ziet dat leeftijd van de dames varieert van 28 tot en met 63 jaar. Het meest voorkomende delict is fraude (5 x), gevolgd door drugshandel (4x) en moord (ook 4x). Een vrouw wordt gezocht vanwege deelname aan en criminele organisatie.

Het aantal vrouwen op de lijst dat is veroordeeld voor moord lijkt opvallend, omdat vrouwelijke verdachten zich over het algemeen vooral schuldig maken aan misdrijven zonder daarbij buitensporig geweld te gebruiken. Dat stelt wetenschapster Anne-Marie Slotboom tegen de NOS: ‘Bij geweldsmisdrijven zie je ze bijna niet, geweld is voor veel vrouwen geen middel om iets te bereiken.’

Belgische

Op de nieuwe Most Wanted lijst staan 4 vrouwen (op het totaal van 18) die een moord hebben gepleegd. Het gaat om de Belgische Hilde van Acker, de Servische Olivera Petrovic Ristic, Angelina Sackuja uit Letland en Dorota Kuzmierska uit Polen.

Jongste

De jongste vrouw op de lijst is de Kroatische Zorka Rogiс́ (28); ze wordt gezocht voor drugs- en wapenhandel (foto onder). De Kroatische is al 5 jaar op de vlucht. De oudste vrouw is de 63-jarige Elisabeth Gertrude Skarits, die al 8 jaar uit handen van justitie weet te blijven. Ze wordt gezocht vanwege vastgoedfraude, waarbij mensen voor meer dan 4 miljoen euro werden opgelicht. (Tekst loopt door onder de foto.)

 

Nederland

Het lijkt er op dat alle deelnemende landen aan Europol een persoon op de Most Wanted lijst hebben mogen zetten. Je zou denken dat Nederland dan toch Ridouan Taghi of Saïd Razzouki op de lijst geplaatst zouden hebben. Maar dat paste waarschijnlijk niet goed in de campagne dat er voornamelijk vrouwen op de nieuwe Most Wanted lijst zouden moeten komen te staan. Vandaar waarschijnlijk dat de relatief onbekende Elizabeth Dizon Honrada (foto helemaal boven) te zien is als gezocht door Nederland. De van oorsprong Filipijnse is tot 5 jaar cel veroordeeld voor de smokkel van tientallen kilo’s cocaïne van Suriname naar Nederland. Honrada verblijft waarschijnlijk in Riad (Saudi Arabië).

Oor afgesneden

De Engelsen hebben wel ‘gewoon’ een man op de lijst geplaatst. Het gaat om de Ier James Kelly (foto onder), die betrokken was bij de smokkel van 24 kilo coke en 2 kilo heroïne. Hij gebruikte daarbij buitensporig veel geweld tegen een chauffeur nadat die de drugs kwijt raakte toen de douane in zijn vrachtwagen bij een controle de verdovende middelen ontdekte. De vrachtwagenchauffeur werd bewerkt met een voorhamer, een ijzeren staaf en boksbeugels. Ook werd zijn oor afgesneden en kreeg hij kokend water over zich gegooid. Een been van de man werd in de brand gezet met een vlammenwerper. In 2013 werd Kelly bevrijd uit de gevangenis. Sindsdien is hij spoorloos. (Tekst loopt door onder de foto.)

Anders

Twee jaar geleden zag de Most Wanted lijst er compleet anders uit. Toen stonden er 65 personen op de lijst. Daarvan was er eentje vrouw. Het ging toen om Maria Varela Otero. De 43-jarige Spaanse is schuldig bevonden aan drugshandel en witwassen. Ze speelde een belangrijke rol in een organisatie in Noord-Spanje die op grote schaal drugs importeert uit Zuid-Amerika. Otero was sinds 2014 van de radar verdwenen. In maart 2018 werd ze alsnog opgepakt door de Spaanse politie.