Dna-match in zaak Vaatstra (UPDATE)

De Friese politie heeft zondagavond een 44-jarige man aangehouden op basis van een dna-match met de moordenaar van Marianne Vaatstra in 1999. Het gaat om een 100 procent dna-match. Dat hebben het Openbaar Ministerie, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en vader Bauke Vaatstra maandagochtend bekendgemaakt. Daarmee lijkt deze gruwelijke moord na vele jaren opgelost te zijn.

 

De 44-jarige man is volgens De Vries een blanke, Friese boer, Jasper S. getrouwd en vader van twee kinderen. Hij woont in het plaatsje Oud Woude, nog geen 2,5 kilometer van de plaats waar de toen 16-jarige Vaatstra werd vermoord. ‘Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht’, jubelde de misdaadverslaggever op Twitter.

De man leverde zelf zijn DNA in tijdens een groot verwantschaponderzoek, dat afgelopen september en oktober werd gehouden. Ruim 8000 mannen werden opgeroepen om hun DNA af te staan, 89 procent van hen deed dat. Behalve  de verdachte zelf deed ook zijn 21-jarige zoon en zijn vader mee aan het onderzoek. Dat heeft de burgemeester van de gemeente Kollummerland bevestigd. De politie heeft urenlang de woning van de verdachte doorzocht en verschillende zaken afgevoerd.

Het OM bevestigde de aanhouding maandagochtend, maar wilde niet in details treden over de identiteit van de man. Later maandag zal in een persconferentie meer bekend worden gemaakt.

Lokale media berichten dat de man woont op een boerderij aan de Allemawei in Oudwoude.

De vader van de vermoorde Marianne is zondagavond laat door het Openbaar Ministerie (OM) en de politie ingelicht. ‘Er valt een last van ons af’, zegt een opgeluchte Bauke Vaatstra. ‘Ik heb de hele nacht niet geslapen. Het is geweldig nieuws.’

Marianne Vaatstra was 16 jaar toen zij in mei 1999 werd verkracht en vermoord in het weiland in de buurt van het Friese dorp.

Na de oplossing in de zaak van Henk Opentij en Mary Run is dit de tweede zaak die wordt opgelost met het zogenoemde dna-verwantschapsonderzoek. Beide zaken worden uitgebreid behandeld in het boek Cold Cases dat is uitgebracht door Crimesite

Lees ook:

Mega-cold case ten einde