Dna-match verkrachtingszaak in 1996

Het team TGO Cold Case van de politie Oost-Nederland heeft een arrestatie verricht in een verkrachtingszaak uit 1996. Het team kwam een 54-jarige man uit Deventer op het spoor na een dna-match. Deze aanhouding is de eerste sinds de oprichting van het TGO Cold Case in Oost-Nederland.

De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 op de Coehoornsingel in Zutphen.

Een inmiddels 58-jarige vrouw uit Emmen werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door één van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op, meldt de politie.

De politie kon wel een dna-spoor veiligstellen, maar dat leverde toentertijd geen match op in de dna-databank. In 2013 werd de verkrachtingszaak opnieuw onder de loep genomen door het team TGO Cold Case in Oost-Nederland. De man uit Deventer had inmiddels een ander strafbaar feit gepleegd en zijn dna afgestaan. Dat leverde een match op.

Het team TGO Cold Case is sinds augustus 2013 actief in de politie-eenheid Oost-Nederland en houdt zich bezig met onopgeloste zaken in het Oosten.