Dna-onderzoek Nicky nog volop gaande

In tegenstelling tot eerdere berichten zet de politie het benaderen van mannen voor dra-afname in de zaak van Nicky Verstappen door. In het verwantschapsonderzoek moeten nog 3.000 mannen worden benaderd. Op 1 juni was in dit traject van 14.765 mannen dna afgenomen.

Familielijnen

Uit de analyse van de opkomst in het grootschalige verwantschapsonderzoek is volgens de politie  gebleken dat nog niet alle familielijnen, van families die in 1998 in het doelgebied woonden, zijn afgedekt door de mannen die tot nu toe hun dna hebben afgestaan. Het oorspronkelijke doel in dit onderzoek was van 21.500 mannen dna af te nemen.

1.500 mannen

In het “autosomale” deel van het onderzoek, dat wil zeggen met als doel een 1 op 1 afname,  was het nodig om van zo’n 1.500 mannen dna af te nemen. Dit was niet mogelijk omdat een aantal is overleden, geen vaste woon- of verblijfplaats heeft of naar het buitenland is verhuisd. Om dat wel voor elkaar te krijgen worden er op dit moment mannelijke familieleden van deze personen benaderd voor verwantschapsonderzoek.

Telefonisch

Een groep rechercheurs van het onderzoeksteam benadert mannen telefonisch, waarna een afspraak voor afname gemaakt wordt. De afname vindt dan plaats bijvoorbeeld in een politiebureau of bij de mannen thuis, dat kan in heel Nederland zijn.

Het proces van afnemen van dna en de verwerking daarvan gaat nog maanden duren. Na de laatste afname heeft het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI) 6 tot 12 maanden nodig heeft om de profielen te analyseren.

De voorgaande berichten:

Politie gaat dna-weigeraars opbellen

Doel dna-afname Verstappen-zaak onbereikbaar

1225 DNA-afnames in zaak Nicky Verstappen

Nieuwe methode dna-afname scheelt tijd en geld

Dna-onderzoek moord Nicky Verstappen begint