Dna onderzoek Vaatstra uitgebreid

Vorige week meldde Crimesite als eerste dat het OM in Leeuwarden vandaag nieuwe ontwikkelingen in de zaak Marianne Vaatstra zou presenteren. Het OM wilde dat niet officieel bevestigen, maar inmiddels heeft het OM aangekondigd dat er een uitgebreid dna-onderzoek zal worden gedaan onder 8080 mannen in de regio. Het verwantschapsonderzoek dat in de afgelopen maanden is uitgevoerd, heeft geen treffer opgeleverd. Dat betekent dat niemand van de 140.000 personen in de landelijke dna-databank familie is van Marianne’s moordenaar.

 

Marianne Vaatstra is in de nacht na Koninginnedag in 1999 verkracht en vermoord gevonden in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster. Ze was op de fiets op weg naar huis. De hoofdofficier van justitie in Leeuwarden gaf in april van dit jaar opdracht in de zaak Vaatstra dna-verwantschapsonderzoek in te zetten om achter de dader van deze moord te komen. Deze nieuwe vorm van dna-onderzoek mag sinds 1 april wettelijk worden gebruikt. In de afgelopen maanden heeft het NFI bekeken of er iemand in de landelijke dna-databank van veroordeelde daders zit, die familie is van Marianne’s moordenaar.

Het is voor het eerst dat in Nederland dat deze methode wordt toegepast, nadat al eerder normaal dna-onderzoek werd gedaan. Destijds is van 1000 mensen dna-materiaal afgenomen, maar dat leverde geen treffer op. Tijdens de persconferentie werd bekend dat er geen hit was in de databank en werden vervolgstappen aangekondigd. Het gaat om een nieuw dna-bevolkingsonderzoek in Friesland.

Het onderzoeksteam gaat uit van het scenario dat Marianne door een dader uit de regio is vermoord.  Er zijn in de loop van jaren twaalf verdachten aangehouden, maar die bleken geen van allen de dader en werden weer vrijgelaten. Om de werkelijke dader te vinden zal nu in een straal van 5 kilometer rond de plaats delict aan alle volwassen mannen die daar destijds woonden gevraagd worden DNA af  te staan.

Binnenkort ook uitgebreid aandacht voor Marianne Vaatstra in het boek Cold Cases dat dit najaar bij Crimesite zal verschijnen. Hier eerdere artikelen over de zaak Vaatstra.