DNA-profiel in cold case Wies Hensen

De politie heeft een dna-profiel kunnen samenstellen van de mogelijke dader van de moord op de Brabantse Wies Hensen, in 1989. Met een publiekscampagne hoopt ze nu de eigenaar van dat dna te vinden.

Dood

De 32-jarige Wies Hensen uit Budel werd op 30 augustus 1989 dood aangetroffen in een sloot. Ze kwam door verstikking om het leven. Ook was ze seksueel misbruikt.

De avond ervoor was ze met twee onbekende mannen gezien op de kermis in haar woonplaats. Rond 23.45 uur die avond zag een wandelaar een bestelbus stilstaan. Dit busje stond precies op de plek waar Wies de volgende ochtend dood werd gevonden.

Kermis

De politie denkt dat Wies die dinsdagavond met die twee onbekende mannen de kermis verliet. Waarschijnlijk kwamen deze mannen niet uit Budel. Vanwege de plek waar Wies is gevonden, kan het zijn dat de mannen uit de buurt van Valkenswaard komen. Eén van hen had langer blond krullend haar.

Wies werd omschreven als een fysiek sterke, zorgzame vrouw die altijd klaarstond voor haar familie. Die familie kan nog altijd niet verkroppen dat de dader nog niet is gepakt.

Profiel

Destijds deed de politie forensisch onderzoek en werden diverse sporen gevonden, waaronder DNA. Door verbeterd DNA-onderzoek heeft justitie nu een dna-profiel kunnen maken van die sporen.

Dit dna-profiel is van een man en lijkt van de dader te zijn, aldus de politie. ‘Die dader is echter nog onbekend. Als we nieuwe verdachten vinden, kunnen we nu hun dna vergelijken met het gevonden dna.’

In het verleden arresteerde de politie al een aantal mannen. Hun dna bleek niet overeen te komen met het gevonden DNA. Zij zijn dan ook geen verdachten meer.

De politie heeft nu een publiciteitsoffensief gestart, waarbij ze met behulp van driedimensionale beelden en een virtual reality-bril, op de kermis van Budel deze maand om hulp van burgers gaat vragen.

De politie heeft de details in de zaak van Wies Hensen ook online gezet.