Dna-profiel verdachte bij moord Jalink

Het dna-profiel van de verdachte van de moord op Vincent Jalink – Gideon G. (27) – is op een zwart petje in de buurt van de plaats delict gevonden. Dat zei de officier van justitie donderdag op een pro forma-zitting voor de rechtbank van Amsterdam.

Door @Wim van de Pol

Ze liet ook weten dat er nog onderzoek plaatsvindt naar een onbekend aantal andere verdachten van de moord, op 27 mei 2016 in Diemen.

Justitie ziet Gideon G. als een exponent van een groep jonge criminelen uit Amsterdam-Zuidoost, voortkomend uit straatbende de Green Gang. Ze houden zich volgens justitie bezig met met wapens en (voorbereidingen van) liquidaties. G. kreeg dit voorjaar al zeven jaar cel voor voorbereiding van een liquidatie op een voetbaltrainer van een amateur-voetbalclub in Heemskerk.

Willy F.

De officier van justitie zei op de zitting dat het onderzoek naar de moord op Jalink nog volop loopt. Naast G. zijn ook Willy F. en Jason “Jayjay” L. verdachte, en ook nog onbekende anderen. L. zit momenteel vast omdat hij in 2016 betrokken zou zijn geweest bij het doodschieten van “Appie” Belhadj bij flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost.

Willy F. is inmiddels veroordeeld tot jarenlange celstraf voor bezit van wapens en cocaïne. Officier van justitie Maaike van Kampen zei op de zitting dat de politie heeft vastgesteld dat F. ‘moordopdrachten’ aan zou nemen.

Petje

Vincent Jalink (foto rechts) werd vorig jaar voor de ogen van zijn zoontje doodgeschoten op de Klipperweg in Diemen. Volgens getuigen was de schutter een negroïde man, geheel in het zwart gekleed met een zwart petje. Het bewijs dat justitie aandraagt tegen Gideon G. komt vooral van dna dat is gevonden op een zwart petje. Dat petje lag op een fietspad dat op de mogelijke vluchtroute lag van een motorscooter waarop twee daders zijn weggesneld. Op dat petje is een volledig dna-profiel van G. gevonden en ook schotresten. De scooter lag even verderop in het water, hij bleek te zijn gestolen. Verdachte Gideon G. heeft steeds geweigerd vragen te beantwoorden. Donderdag zei hij ter zitting alleen: ‘ik wil alleen zeggen dat ik onschuldig ben.’

Camerabeelden

De advocaat van G., Hans-Otto den Otter, betwist dat dit petje zijn client op de plaats delict situeert. Hij wijst erop dat op camerabeelden die voor de moord zijn gemaakt te zien is dat er drie mannen in de buurt rondhangen. Ook uit getuigenverklaringen valt af te leiden dat er misschien wel meer dan twee personen op de plaats delict zijn geweest.

Aan de hand van telefoons en dat van de enkelband van Willy F. is zeker dat hij en Jason L. (foto links) vlak voor de moord in de buurt van de plaats delict zijn geweest.

De politie had al voor de moord op Jalink vergaande opsporingsmiddelen ingezet tegen Green Gang-verdachten Willy F. en Jason L..

In een afgeluisterd gesprek zegt Willy F. tegen Gideon G. dat hij ‘buit gaat maken’. Volgens justitie doelt hij daarmee op de moord op Jalink.

Een dag voor de moord werden Willy F. en Jason L. samen met vier onbekenden gezien bij het NS Station in Diemen.

De avond van de moord was er kennelijk geen observatieteam op de verdachten actief.

Zie ook:
Verdachte moord Vincent Jalink aangehouden (UPDATE)

Verdachten moord Jalink in beeld (VIDEO)