Dna-test in zaak geëxecuteerde verdachte

Een vrouw heeft dinsdag aan een rechtbank in Memphis (VS) gevraagd dna-bewijs te testen om te onderzoeken of haar vader schuldig was aan een moord uit 1985. De man is in 2006 geëxecuteerd. Rechters wezen indertijd dna-tests af.

Stationwagen

Het lichaam van de 19-jarige militair Suzanne Collins werd ’s ochtends gevonden buiten marinebasis Millington, even buiten Memphis, Tenessee. Ze was niet teruggekeerd van haar hardlooprondje. Ze was gewurgd, zwaar mishandeld en een boomtak was dwars door haar lichaam gestoken.

Sedley Alley was die avond ervoor aangehouden in de buurt. Joggende mariniers hadden een stationwagen over de weg zien slingeren, een auto van het type waar Alley in reed. De militairen hadden in de auto een vrouw horen schreeuwen, kennelijk omdat ze werd bedreigd. Alley en zijn vrouw werden ondervraagd door militaire politie maar weer op vrije voeten gesteld. Men ging uit van een echtelijke ruzie. Hun huis werd die nacht wel permanent in de gaten gehouden.

Ik weet het niet

Toen Suzanne Collins de volgende ochtend werd gevonden kwam de politie opnieuw bij Sedley Alley langs.

Alley had een geschiedenis van alcohol- en drugsmisbruik en was daarom ontslagen bij de Marine. Hij werd in verhoren onder druk gezet en waarschijnlijk zelfs bedreigd.

Sommige verhoren werden opgenomen. Op een opname is een bekentenis te horen. Later verklaarde Alley dat hij zich niet meer kon herinneren wat er was gebeurd. Doorslaggevend technisch bewijs was er niet maar Alley kreeg de doodstraf.

‘Ik weet het niet’, zei hij later tegen zijn dochter als zij hem in death row vroeg of hij het had gedaan.

Notitie

In de lange periode dat Alley aan het wachten was op de voltrekking van zijn doodstraf dook in 2003 een handgeschreven notitie op van de forensisch arts die het lichaam indertijd had onderzocht. Suzanne Collins zou pas nádat Alley was aangehouden en onder toezicht was gesteld zijn overleden. Dat maakte het zeer onwaarschijnlijk dat Alley de dader was geweest. Ook bleek Collins een vriend te hebben gehad die in eenzelfde stationwagen reed.

Inmiddels was de dna-technologie voortgeschreden. De verdediging van Sedley Alley probeerde vergeefs dna-tests op het resterende bewijsmateriaal af te dwingen. Telkens wezen rechters zo’n verzoek af.

Dodelijk gif

De dna-test komt nu te laat voor Sedley Alley. Op 28 juni 2006 kreeg hij dodelijk gif toegediend. Zijn dochter April was er getuige van.

April Sedley wil nu duidelijkheid over haar vader. Mede omdat in de Verenigde Staten zoveel mensen onterecht blijken te zijn veroordeeld staan rechters nu wel dna-tests na een veroordeling toe.

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank besluit of de dna-test in de zaak-Alley doorgaat.