Dna tientallen mannen onderzocht om aanrander op te sporen (VIDEO)

De politie gaat vanaf maandag grootschalig dna-onderzoek uitvoeren onder tientallen mannen uit de omgeving van Schiedam en Vlaardingen. In dat gebied zijn in 2010 een meisje van 13 jaar en twee meisjes van 15 jaar seksueel misbruikt en bedreigd met een mes. Eén van hen wist te ontsnappen. Het coldcaseteam van de politie-eenheid Rotterdam gaat bij mannen in de buurt op vrijwillige basis dna-afnemen, in de hoop zo de identiteit van de dader alsnog te achterhalen.

Video

In december 2021 presenteerde de politie een compositietekening en een video-hologram van de gezochte man. Die beelden waren voor het publiek al te zien in winkelcentra in Schiedam en Vlaardingen en zijn ook getoond in de opsporingsprogramma’s Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Het verhaal is door een striptekenaar gevisualiseerd met de bedoeling een nog grotere doelgroep te bereiken.

Driehonderd tips

Er kwamen dit jaar ruim driehonderd tips binnen over de mogelijke identiteit van de verdachte. Die tips zijn de afgelopen maanden nagelopen en er is nader onderzoek gedaan.

Aan de hand van een aantal criteria, zoals woonplaats destijds, het signalement en de opvallende stem, zijn een tiental mannen geselecteerd. Vanaf komende maandag krijgen de eerste veertig mannen van deze lijst de vraag of ze vrijwillig hun dna af willen staan voor het onderzoek. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht. De mannen die benaderd worden zijn geen verdachte.

Vernietigd

Dna-deskundigen van het Nederlands Forensische Instituut (NFI) gaan het afgenomen dna een-op-een vergelijken met het dna dat de dader in 2010 achterliet. Het afgenomen dna wordt na dit onderzoek vernietigd en niet opgenomen in een databank.

De verwachting is dat de dna-afnames, de analyse en het vergelijken van het dna enkele maanden kan gaan duren.