Dna van daders dreigt te worden vernietigd

Het dna van geweldsplegers en zedendelinquenten dreigt te moeten worden vernietigd omdat er een enorme achterstand is bij de afname van dna-materiaal. Afgelopen week bepaalde de rechtbank dat het dna van een veroordeelde moet worden vernietigd omdat er een te lange tijd zat tussen de veroordeling en de afname van het dna.

De man was in april 2011 veroordeeld voor vuurwapenbezit, en moest daarvoor dna afstaan, meldt De Telegraaf. Maar hij kreeg pas in juni van dit jaar een oproep om dna af te staan. Dat was 53 maanden na zijn veroordeling.

12.000 veroordeelden wachten op dna-afname

De advocaat stapte daarmee naar de rechter, die bepaalde dat het dna-materiaal vernietigd moest worden. De officier van justie gaf zelf ook aan dat het de rechten op dna-afname had verspeeld door de te lange wachttijd, aldus advocaat Iwan Appel. Het OM kan niet verklaren waarom de man zo lang moest wachten tot zijn dna werd afgenomen.

Maar het komt vaker voor dat daders lang moet wachten tot zijn dna wordt afgenomen: op dit moment heeft het OM een achterstand van 12.000 veroordeelden. Het OM probeert die achterstand nu in te halen, maar de daders kunnen bezwaar indienen tegen de afname als die te lang op zich laat wachten. En dan bestaat de kans dus dat het materiaal vernietigd moet worden.

Dat kan tot problemen leiden in de opsporing. Door de dna-databank worden regelmatig zaken opgelost. In 2014 waren er 45.000 matches tussen dna uit de databank en materiaal uit lopende zaken.