Dna: Verkrachting 1999 opgelost

Door de politie Oost-Brabant zijn onlangs twee mannen zijn aangehouden voor een woningoverval en verkrachting op 30 oktober 1999 in Helmond. De verdachten zijn een 42-jarige man uit Amsterdam en een 45-jarige man verblijvende in Roermond. De mannen zijn broers van elkaar. De zaak is opgelost door een dna-match.

De mannen worden verdacht van ‘Diefstal met geweld in vereniging' en ‘Verkrachting in vereniging'. Op 30 oktober 1999 zouden zij onder bedreiging van geweld geld en goederen uit de woning hebben genomen en de bewoonster van de woning hebben verkracht.

Sporen

In 1999 is in en om de woning onderzoek verricht en zijn sporen veiliggesteld die tot een DNA-profiel hebben geleid. Deze dna-sporen zijn destijds opgenomen in de DNA-databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Sinds 1 februari 2005 geldt de Wet ‘Dna-onderzoek bij veroordeelden'. Op grond van deze wet moeten mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht celmateriaal afstaan.

Nieuwe techniek

De 42-jarige man werd aangemerkt als verdachte, omdat het bij hem afgenomen dna-materiaal een hit opleverde met het dna-profiel van de veiliggestelde sporen. De politie heeft hem hierna aangehouden. Na deze dna-hit met de 42-jarige verdachte nader dna-onderzoek gedaan.

Dit hield in dat de ‘oude sporen' zijn opgewaardeerd met hedendaagse technieken. Hierbij kwam de tweede verdachte, de 45-jarige man die in Roermond in de gevangenis verbleef, in beeld, waarna ook hij werd aangehouden.

90 dagen

Beide verdachten zitten, na inverzekeringstelling en gelaste bewaring door de rechter-commissaris thans in gevangenhouding voor de duur van 90 dagen. De aanhoudingen zijn in het belang van het lopende onderzoek niet eerder naar buiten gebracht.

Het onderzoek is nog gaande. Op 23 augustus aanstaande vindt om 09.30 uur een pro formazitting plaats bij de rechtbank Oost-Brabant.