DNB-dief duikt onder

Verslaggevers van het Algemeen Dagblad spoorden de verblijfplaats op van de man die 1,25 miljoen euro uit de kluis van De Nederlandsche Bank (DNB) wist te stelen. Sanjay D. woonde in een buitenwijk van New Delhi maar is nu op de vlucht voor de autoriteiten, aldus de krant. Voor vrienden en zakenpartners zou hij onbereikbaar zijn. Hij blijkt hen te hebben wijsgemaakt dat hij zijn fortuin had vergaard met goedlopende restaurants en onroerend goed.

Bij zakenpartners bestaat nu de vrees nu dat ze samen met hem geïnvesteerd geld kwijt zijn.

‘Ik kan niet geloven wat er nu gebeurt’, zegt een van de vrienden van D. in Delhi. ‘Hij zei mij altijd dat hij al zijn bezittingen had verkocht en daarmee rijk is geworden. Nu is hij onbereikbaar. Zo heb ik hem nog nooit meegemaakt.’

Uit de speurtocht van het AD blijkt dat D. de afgelopen drie jaar een leven in grote weelde heeft geleid. Hij woonde op een luxe, afgeschermd terrein tussen Indiase beroemdheden, had de beschikking over zwembaden, massagesalons en fitnessruimtes en maakte iedereen wijs dat hij een geslaagd zakenman was.

In 2008 werd Amsterdammer Sanja D. verlaten door zijn vrouw. In september betrad hij de kluis van DNB en nam hij 1,25 miljoen euro weg. D. heeft zowel de Nederlandse als de Indiase nationaliteit.

Hij vluchtte naar India, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. Nu onderhandelt Nederland met India over uitlevering.