Docu: Crips in Den Haag

Gisteren op tv herhaling van CRIPS, Strapped ’n Strong, een documentaire over het gewelddadige leven van een Haagse groep Crips: in het blauw uitgedoste straatgang. Antilliaanse en Surinaamse jongens, die bezig zijn met drugshandel en zichzelf. De drugs en de wapens komen ruim in beeld. Versnijden en deals maken ook. Onderhandeling over een kilo op een straathoek. De leider Keylow zegt tegen de onbekende: ‘Normaal doe ik bam bam bam en dan pak ik het af’. Indrukwekkend is de struggle van Main die na een moord zijn leven probeert op te pakken en verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn kinderen.

Hij legt zijn kinderen uit wat papa heeft gedaan en dat hij niet meer crimineel wil zijn. Aan de kijker legt hij zonder bravoure uit hoe de schietpartij tot stand kwam. Probleem: hij kan er eigenlijk niet uit. Voor een tweede keer gaat hij naar binnen.

 

Santos wil eigenlijk legit gaan en naar Suriname om ‘iemand’ te zijn. Hij gaat soms een paar daagjes weg. De indruk bestaat: om op te ruimen voor geld. Tijdens het kiphakken vertrouwt hij de kijker toe dat je een varkensboer als vriend moet hebben. ‘Want varkens eten alles, behalve tanden.’

Crips komen van oorsprong uit Los Angeles en zijn voornamelijk zwart. In Nederland zijn de meeste Crips in Zuid-Holland te vinden. Bloods hebben rode kleren, hals- of armbandjes, ook afkomstig uit Los Angeles, in Nederland zijn ze vooral in Amsterdam. Beide grote streetgangs kunnen zich in de VS door straathandel in softdrugs voorzien in een gestaag inkomen, hoewel ze ook in harddrugs handelen.  

Uiteindelijk gaan een paar Haagse Crips op reis naar LA.

Santos vertrekt aan het einde van de film. Hij kleedt zich aan en komt niet mer terug. Hij is onvindbaar.

Kijken: