De voetbalmoord op Escobar (video)

Pablo Escobar was de eerste drugsbaron van mytische proporties die  – in de jaren tachtig –  fortuin maakte met cocaïne. Het Internationale Documentaire Filmfestival IDFA dat deze week begint vertoont een film over Pablo Escobar en Andres Escobar. Nu allebei dood, allebei uit Medellín, de hoofdstad van Escobar’s Medellín-kartel. Andres Escobar was de voetballer van Atlético Nacional. Hij werd bekend omdat hij tijdens het WK in 1994 in het nationale Colombiaanse team een eigen doelpunt maakte. ‘Het leven gaat door’ schreef hij na de uitschakeling van Colombia in de groepsfase in een krantencolumn. Maar nee.

Een paar weken later kreeg hij 12 kogels van een huurmoordenaar om de oren. Was dit een straf voor het eigen doelpunt? Kwamen de kogels van een goksyndicaat dat veel geld op het Colombiaanse team had gezet? Kwam het contract van Pablo?

Goeie kans van wel want de verwachtingen rond het Colombiaanse team waren hoog, niet in het minste doordat het Colombiaanse voetbal was volgepompt met narcodollars van Pablo Escobar. Pablo was gek van voetbal. Het was zijn enige dat hem kon ontspannen.

In de film komt een zekere Popeye aan het woord (persoonlijk 250 moorden) die schat dat Pablo Escobar verantwoordelijk is voor 5.500 moorden.

Het is nooit opgehelderd of Andres Escobar onder zijn slachtoffers was. In The Two Escobars een reconstructie van zijn dood en de relatie van Pablo Escobar met voetbal. Het voetbalpact.

{youtube}KmM0g23_I_A{/youtube}

Voor tijden en kaarten zie IDFA.