Documentaire over Anker en Anker

Vanavond zendt de NCRV het eerste deel uit van de nieuwe documentaire Anker & Anker over de advocatenbroers en één-eiïge tweeling Wim en Hans Anker van Maria Mok en Meral Uslu. Het is opvallend dat de twee broers toestemden voor het maken van deze film. Doorgaans schuwen ze in tegenstelling tot confrères als Moszkwicz en Hiddema al te gemakkelijke tv-optredens. Eén van de twee broers is trouwens ook veel minder op tv dan de ander.

‘De één zegt niks, en de ander teveel’, zeggen ze er zelf over, ‘en we komen toch uit één ei.’ Welke dat is wordt misschien in de film duidelijk, hoewel, ze lijken wel heel erg op elkaar. De film volgt vier strafzaken: vanavond een hyperseksueel die aan de seksremmers moet en het hoger beroep van Aldo G., de voormalige eigenaar van bekende Italiaanse delicatessezaken in Amsterdam en verdacht van de A12-moord op twee coke-dealers. Bij de rechtbank kreeg hij levenslang, mede op grond van een verklaring van een meervoudig moordenaar en pentito, van de Santa Corona Unita, de maffia uit Puglia.

Op Holland Doc zijn trouwens de hele week films te zien over advocaten:  Advocaatje leef je nog? (2005) over Paul Bovens die door dreiging zijn ambt in 2001 neerlegde. Verder de Zembla (2007) over Abraham Moszkowicz, Advocaat van de duivel (2007) over Theo Hiddema. En ook Advocaten onder vuur (2006) naar aanleiding van de liquidatie van Evert Hingst in 2005.

Anker&Anker, vanavond om 23.00, Nederland 2.

 

 


Of bekijk de flash versie.