Dode (15) en zwaargewonde bij schietpartij in Zweedse pizzeria

In de Zweedse stad Malmö is zaterdagavond een 15-jarige jongen doodgeschoten bij een schietpartij in een pizzeria. Een andere tiener raakte zwaargewond. Zweden wordt al jarenlang geteisterd door zwaar geweld met schietpartijen en vooral explosies in verschillende steden.

Explosie

De politie werd rond 21.00 opgeroepen voor een explosie in het district Hästhagen in Malmö. Twee auto’s en een trappoort raakten beschadigd. Zes minuten later kreeg de politie een melding over een schietpartij in het district Möllevången, enkele kilometers verderop. Daar werd een 15-jarige jongen doodgeschoten gevonden in een pizzeria. Een andere tiener werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Een getuige verklaarde tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat hij twee daders na de schietpartij weg zag fietsen.

Geen arrestaties

Zondagochtend waren er nog geen verdachten gearresteerd. De Zweedse recherche is bezig met een groot onderzoek naar de schietpartij, maar ziet nog geen verband tussen de explosie en de schietpartij. Zaterdagnacht raakte om 00.45 ook een 25-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond bij een steekpartij in de regio Malmö. Een 20-jarige man wordt ervan verdacht de vrouw bij een bushalte te hebben aangevallen.

Geweldsgolf

De afgelopen twee maanden zijn er in Zweden al zeker dertig explosies geweest, dit jaar in totaal al ruim 150. Vorig jaar waren dat er in totaal 160. De afgelopen week gingen in de steden Malmö, Växjö en Göteborg explosieven af, waarbij auto’s en ramen vernield werden. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het bomgeweld variëren volgens de politie van Hells Angels tot criminele bendes uit sociaal-zwakkere buurten in grote en middelgrote steden.

Nadat vijf jaar geleden bij een reorganisatie van de Zweedse politie de in bendecultuur gespecialiseerde agenten van straat werden gehaald, is het geweld, waaronder het gebruik van explosieven en vuurwapens, enorm toegenomen.