Dode advocaat alsnog veroordeeld

In Rusland is de in 2009 overleden advocaat Sergej Magnitski veroordeeld voor belastingontduiking. De advocaat zou een grote fraudezaak op het spoor zijn gekomen, maar in plaats dat de autoriteiten dat gingen uitzoeken, werd Magnitski zelf vervolgd. In 2009 overleed hij tijdens zijn voorarrest.

De 37-jarige advocaat is in 2009 onder verdachte omstandigheden overleden, zo meldt de NOS donderdag.

Sergej Magnitski was een grote fraude zaak op het spoor gekomen en toen hij dat bekend had gemaakt, werd hij meteen aangehouden. Volgens Magnitski hadden belastinginspecteurs en politiemensen samen met criminelen de Russische belastingdienst voor vele miljoenen opgelicht, aldus de NOS.

Met het verhaal van de advocaat zou vervolgens niets zijn gebeurd, maar het Openbaar Ministerie in Rusland ging wel over tot vervolging van Magnitski. Dat zou onder druk van het Kremlin zijn gebeurd. Dat heeft dus geleid tot een veroordeling van de advocaat.

De NOS meldt dat de advocaat in 2009 tijdens zijn voorarrest volgens zijn familie is gemarteld en gedood. De gevangenisdirecteur blijft volhouden dat een hartaanval de oorzaak van de dood is.