A5 uitgebrand na afrekening in Utrecht (UPDATE)

Aan de Faustdreef in de Utrechtse wijk Overvecht is in de nacht van woensdag op donderdag een dode gevallen na een schietpartij. Hakim Changachi (31) was een lid van een beruchte familie.

(afbeelding twitter)

Bekende

Bewoners belden rond 01.45 de politie nadat ze schoten hadden gehoord. Een traumahelikopter kwam ter plaatse maar het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Er vond vannacht groot onderzoek plaats achter en ruime afzetting. De plaats delict lijkt het portiek of het trappenhuis van een flat te zijn.

Er werden geen verdachten gezien, volgens de politie, maar mogelijk is er een auto weggereden in de richting van de Moezeldreef. Kort na de melding van het schietincident brandde een Audi A5 uit aan de Pallas Athenedreef. De melding hiervan kwam rond 01.50 binnen.

Een betrouwbare bron meldde aan Crimesite vanmorgen vroeg dat het slachtoffer Hakim Changachi (foto) zou zijn, een bekende van de politie, maar de politie heeft dat niet bevestigd. Volgens RTV Utrecht moesten bewoners van de flat die naar buiten wilden donderdagochtend met een ladder afdalen naar de straat.

Juliet-bende

De van oorsprong Marokkaanse (en grote) Utrechtse familie Changachi is zeer bekend in het criminele milieu en zat vanouds in de hasjhandel en de coffeeshops. Een broer van Hakim Changachi is in maart 2016 omgekomen na het plegen van een plofkraak in het Duitse Meppen. Zijn Audi crashte tegen een boom. De krakers maakten deel uit van wat in Duitsland de Audi-bende is genoemd: Nederlanders die in de grensstreek plof- en ramkraken pleegden.

Op 5 september 2001 verdween Mimoun Changachi spoorloos en is sindsdien nooit meer gevonden. Mimoun werd toen beschouwd als het gezicht van de familie en zijn verdwijning had grote impact. Er waren sterke vermoedens dat de verdwijning te maken had met een ruzie die was ontstaan met de Bredase familie Azaouagh, eveneens van Marokkaanse komaf, en vroeger in verband gebracht met de “Juliet-bende”, uit West-Brabant. Er zijn over en weer door de jaren heen bij beide families slachtoffers gevallen.

Coffeeshop

In september 2002 was er een aanslag op coffeeshop Cobra in de Amsterdamse Jordaan, eigendom van de familie Changachi. Omar Changachi raakte daarbij gewond. Allal Changachi overleefde 26 kogelwonden. Hij werd in 2002 getroffen bij een aanslag door een aantal mannen die hem in een busje opwachtten in de Utrechtse Stanleylaan. Hij was toen eigenaar van coffeeshop Cobra in de Utrechtse Bilderdijkstraat. In het Marokkaanse Tanger openden dat jaar (2002) onbekenden het vuur op een aantal broers van de familie Azaouagh die op een terrasje zaten, een van hen vond de dood, maar daarnaast een 12-jarige schoenpoetser en twee omstanders. In juni 2003 ging bij Cobra in Amsterdam een handgranaat naar binnen waarbij geen gewonden vielen. In 2004 werd Youssef Azaouagh doodgeschoten. En zo waren er meer bloedige incidenten.

Een betrouwbare bron meldt aan Crimesite te betwijfelen of de moord op Hakim Changachi in verband staat met de vete met de familie Azaouagh.