Dode en elf gewonden bij gevangenisrel VS

Bij een grote vechtpartij in een gevangenis in de Amerikaanse staat Californië is zeker één gevangene omgekomen. Elf anderen raakten ernstig gewond. Zo’n zeventig gevangenen vielen elkaar woensdag op de binnenplaats van de gevangenis met zelfgemaakte wapens.

Het is niet duidelijk waarom de gevangenen elkaar aanvielen. Een aantal gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, anderen worden verzorgd in de gevangenis.

Gevangenisbewaarders gebruikten pepperspray om de vechtpartij te stoppen. Ook zijn twee waarschuwingsschoten afgevuurd. Voor zover bekend is er geen enkele gevangenisbewaarder gewond geraakt.

San Quintin 6

De man die om het leven kwam, is de 71-jarige Hugo Pinell. Hij werd in 1965 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor verkrachting. In 1971 doodde hij een gevangenisbewaarder, waarna hij nogmaals tot levenslang werd veroordeeld.

Pinell maakte bovendien deel uit van de ‘San Quentin 6‘, een groep van zes gevangenen die in 1971 probeerden te ontsnappen uit de San Quentin gevangenis. Daarbij kwamen zes personen om het leven.