Dode en twee gewonden bij schietpartij Amsterdam (UPDATE9)

Bij een schietpartij in de Grote Wittenburgerstraat in het oostelijk deel van het Amsterdamse centrum zijn aan het begin van de avond een dode en twee gewonden gevallen bij een schietpartij. Het dodelijke slachtoffer is een 17-jarige jongen, Mohammed. (foto’s Joost van der Wegen)

Bivakmuts

Meldingen over de schietpartij kwamen binnen rond 19.15, de schietpartij was waarschijnlijk om 19.10. Er zijn verschillende ambulances ter plaatse gekomen. Twee gewonden zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De schietpartij vond plaats in een wijkcentrum naast de speeltuin op de Grote Wittenburgerstraat. De toedracht is onduidelijk. Getuigen zeggen tegen Crimesite dat er twee mannen met bivakmutsen binnen kwamen lopen. Er was op dat moment een kickboksles en ook een kookles gaande in het gebouwtje.

Meerdere getuigen zeggen tegen Crimesite dat het slachtoffer een 17-jarige jongen is, een ROC-scholier. Een 19-jarige jongen, Gianni L.  is in zijn schouder geraakt en verkeert buiten levensgevaar, vertelde een getuige uit familiekring tegen Crimesite. Hij was net hersteld van een verwonding die hij opliep bij de schietpartij op de Kattenburgerkade.

Bij die schietpartij, even verderop aan de Kattenburgerkade, werd vorig jaar november de 19-jarige Ayman Mouyah doodgeschoten.

Een 20-jarige jonge vrouw die achter de bar werkte in het buurthuis raakte gewond aan de benen.

Een getuige zegt tegen Crimesite slechts enkele schoten te hebben gehoord. Buurtbewoners zeiden tegen Het Parool dat er meerdere schoten van mogelijk automatische geweren zijn gehoord.

Er is een melding over een persoon die met een bivakmuts op zou zijn weggerend in de richting van de Fortuinstraat. De politie was snel en massaal aanwezig. Er is intensief gezocht naar betrokkenen bij de schietpartij.

Omstreeks 22.00 werd in de Burgemeester Fockstraat in Amsterdam-West een brandende witte Volkswagen aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat dit de vluchtauto is, die door de schutters is gebruikt.

Vaker schietpartijen

De Grote Wittenburgerstraat ligt op Wittenburg, één van zogeheten Oostelijke Eilanden. Er zijn de afgelopen jaren vaker schietpartijen geweest in die buurt. In juli 2016 werd daar Hoessein A. beschoten. Hij overleefde de aanslag.

De in 2016 onthoofde Nabil Amzieb was afkomstig van de Oostelijke Eilanden. Een aantal jongens die worden gerekend tot de groep rond Benaouf A. stamt uit deze buurt. Deze partij is sinds eind 2012 verwikkeld in een bloedige vete met andere partijen, met name met personen rond de in 2014 doodgeschoten Gwenette Martha.