‘De Deugd werd vermoord vanwege ripdeal’

De dood van Danny de Deugd uit Etten-Leur is mogelijk het gevolg van een ripdeal. De Deugd zou begin 2014 een drugscrimineel hebben beroofd. Zijn stoffelijk overschot werd eind vorig jaar in een sloot in Etten-Leur gevonden.

Zijn moeder zegt nu tegen Omroep Brabant er ernstig rekening mee te houden dat de dood van haar zoon een moord in het criminele circuit is. Zij stelt dat de drugscrimineel die De Deugd zou hebben beroofd, achter hem is aangegaan. Eerder zeiden bekenden ook al dat De Deugd criminelen achter zich aan had.

‘Iets stoms gedaan’

De Deugd zou tegen zijn moeder hebben verteld dat hij de crimineel met een vuurwapen heeft bestolen. ‘Hij zei: “Mam, ik heb iets stoms gedaan. Ik heb iemand heel erg boos gemaakt.” De angst stond in zijn ogen. Ik heb mijn jongen nog nooit zó bang gezien, hij wist dat hij eraan ging.’

Na dat gesprek verdween De Deugd. Resten van zijn lichaam werden in december gevonden in een sloot in Etten-Leur, maar waarschijnlijk is hij al in juli vermoord. ‘Wij waren allemaal in de veronderstelling dat hij was opgepakt of op de vlucht was geslagen. Danny was een jongen die soms maanden uit beeld verdween en opeens weer kon opduiken. We dachten dat dat nu ook het geval was.’

Doodsoorzaak nog niet bekend

Justitie stelt tegenover Omroep Brabant niets te weten van de ripdeal. Volgende week zal er een gesprek met de moeder plaatsvinden. ‘Daar gaan we het dan zeker over hebben’, aldus een woordvoerder.

Het lichaam van De Deugd is nog niet vrijgegeven, omdat het lange tijd in de sloot heeft gelegen is de precieze doodsoorzaak nog niet bekend. Waarschijnlijk is daar volgende week ook meer over te zeggen, zo kondigt justitie aan.