Dode in Amstelveen is ‘beroepscrimineel’

De man die vrijdagochtend dood werd gevonden in een afgelegen gebied in Amstelveen is de 45-jarige Frank Iesberts uit Amsterdam. Dat heeft zijn advocaat aan Crimesite bevestigd. Hij staat bij de politie bekend als beroepscrimineel en stond op de lijst van 600 gewelddadige Amsterdamse criminelen. 

Hij zou zijn levensonderhoud verzorgen met onder meer gewelddadige overvallen en diefstallen. Dat meldt Het Parool. Iesberts zou onder meer betrokken zijn bij een overval op de Albert Heijn in 2010. De zaak rond deze overval en twee diefstallen was de laatste strafzaak die tegen hem liep. Hij zou samen met een compagnon met een mes vier geldkoffers hebben geroofd van medewerkers van de Albert Heijn, die dat geld wilden afstorten.

Buit

Een van de medewerkers werd gestoken door de compagnon, die dreigde hen te vermoorden als ze hem achterna zouden komen. De buit was ongeveer 52.000 euro, waarvan Iesberts een deel gebruikte om schulden te betalen en kleding te kopen.

Ook werd zo'n achtduizend euro gevonden in Iesberts' woning in De Pijp. Vlakbij de woning werden tassen gevonden met het dna van Iesberts, daarin zou het geld hebben gezeten.

Criminele organisatie

Iesberts werd ervan verdacht onderdeel uit te maken van een criminele organisatie, die zich bezig hield met overvallen, gijzelingen en witwassen. Het OM kon slechts enkele overvallen rondkrijgen en kon niet bewijzen dat er sprake was van een criminele organisatie. Iesberts werd voor vijf jaar veroordeeld en in hoger beroep vrijgesproken voor de overval. Hij kreeg wel een korte celstraf voor de twee diefstallen.

Tegen deze straf ging Iesberts in cassatie. De zaak liep nog maar Iesberts was al weer vrijgelaten. Hij had eerder al eens een lange celstraf uitgezeten voor 'vermogensdelicten' waarvan bij sommige geweld werd gebruikt.

Waarom Iesberts is geliquideerd en met wie hij mogelijk had afgesproken in Amstelveen, is niet duidelijk. Buurtbewoners hebben donderdag kort voor middernacht schoten gehoord. De politie vond die avond wel hulzen, maar geen lichaam. Het lijk vrijdagochtend door een voorbijganger gevonden.

Lees ook:

Liquidatie in Amstelveen