Dode in week vol schietpartijen in Marseille

Bij een afrekening in het criminele circuit in Marseille is donderdag een dode gevallen. Het 29-jarige slachtoffer, een bekende van de poltiie, werd meerdere keren beschoten met een kalasjnikov. Aan het begin van de week raakten drie mannen gewond nadat ze waren beschoten.

Na de schietpartij van donderdag hebben getuigen een witte auto zien wegrijden. Later werd die in Marseille teruggevonden bij een kleine supermarkt. De auto zou in de bestanden van de politie voorkomen. Hij zou onder meer zijn gebruikt bij een overval in 2004.

Mislukte aanslagen

Het leek een tijd rustig in Marseille, nadat in januari drie geslaagde liquidaties in korte tijd werden gepleegd. In de tussentijd werden wel meerdere mislukte aanslagen gepleegd. Zo werd vorige week zaterdag een man in zijn been geschoten. Dinsdag werd een ander slachtoffer in zijn dij geraakt. De man is door zijn vrienden naar het ziekenhuis gebracht.

Tien kogels

Woensdag werd een man met tien kogels beschoten. Hij werd daarbij geraakt in zijn been en hand. Of het daadwerkelijk gaat om geweld in het drugscircuit onderzoekt de politie nog.

Strijd tussen drugshandelaren

In Marseille woedt een strijd tussen verschillende organisaties die handelen in drugs. In de noordelijke districten, waar voornamelijk allochtonen van Noord-Afrikaanse afkomst wonen, heerst grote werkeloosheid. Via familie die nog in het land van herkomst wonen wordt drugs geïmporteerd en verhandeld. De criminelen strijden om de beste handelsplekken.

Het aantal slachtoffers van deze strijd ligt al jaren torenhoog. Vorig jaar werden twintig liquidaties gepleegd.