Dode in Zeister hotel om drugsruzie

Een ruzie om drugs tussen een groep Fransen en een groep Colombianen heeft afgelopen 2 juni geleid tot het doodschieten van een man in een hotel in Zeist. Een Fransman die na een politieachtervolging die nacht in Leusden is aangehouden staat volgende week voor de Utrechtse rechtbank.

Schoten

Een medeverdachte is voortvluchtig. De zaak van de 26-jarige verdachte wordt pro forma op zitting behandeld, aldus het Openbaar Ministerie. Hij wordt verdacht van doodslag, twee maal poging doodslag, carjacking en wapenbezit. Samen met de medeverdachte had hij eerder op de avond een vrouw in Zeist beroofd van haar auto. De twee vluchtten in die auto nadat er in het hotel aan de Costerlaan in Zeist schoten waren gevallen, en één persoon doodgeschoten werd en twee anderen gewond raakten. Deze twee gewonden zijn in de avond van 2 juni afgezet bij twee ziekenhuizen in de regio.

Verband

Pas de dag daarop is het dodelijke slachtoffer gevonden. Toen werd ook het verband duidelijk tussen het schieten in het hotel, wegrennende mannen die de avond ervoor waren gezien in Zeist, de carjacking vlakbij het hotel en de twee gewonden. Op 2 juni blijkt er een ontmoeting in het hotel geweest te zijn tussen een groep Colombianen en een aantal Fransen. Wat zich daar precies heeft afgespeeld is nog in onderzoek.

Leusden

De Fransman die volgende week voor de rechter staat zou op de Colombianen hebben geschoten en daarna, samen met zijn medeverdachte, zijn gevlucht in de auto van de vrouw. Deze meldde de carjacking gelijk bij de politie die de achtervolging inzette. De auto werd in Leusden klemgereden en de verdachte aangehouden. Zijn medeverdachte wist toen te vluchten.

Vijf personen

In totaal zijn vijf personen aangehouden, de Fransman en vier Colombianen. De zaken tegen twee van de vier Colombianen zijn geseponeerd. Zij zijn overgeleverd aan Frankrijk waar zij verdacht worden van andere feiten. De andere twee Colombianen zijn nog wel verdachte in dit onderzoek. Tijdens de pro forma zitting op 17 september zal de stand van het onderzoek, eventuele onderzoekswensen en de voorlopige hechtenis aan bod komen. Er is nu nog geen datum voor de inhoudelijke behandeling bepaald.