Tien jaar voor doodslag militair

De rechtbank in Roermond heeft vrijdag de 48-jarige F.J. van D. veroordeeld voor doodslag op Laurens Fritz tot tien jaar cel. Fritz was een 30-jarige beroepsmilitair die op 9 september 2011 als vermist werd opgegeven. Ruim 2 maanden later, op 16 november 2011 werd zijn stoffelijk overschot vlak achter de woning van Van D. in een maïsveld gevonden. Fritz had in verband met een financieel conflict een afspraak met Van D. voordat deze verdween.

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat Van D. op 9 september 2011 te Herkenbosch opzettelijk Fritz van het leven heeft beroofd door hem meermalen met een hard voorwerp op/tegen het hoofd te slaan en samendrukkend geweld uit te oefenen op de hals/keel van het slachtoffer. Laurens Fritz is als gevolg daarvan overleden.

Volgens de rechtbank is vast komen te staan dat Fritz zodanig fors geweld is toegebracht dat hij nagenoeg meteen het bewustzijn heeft verloren. Ook staat vast dat in de woning van Van D. sporen van veel bloed van Fritz zijn aangetroffen. Het financieel conflict tussen Fritz en Van D. kan aanleiding zijn geweest voor de gewelddadigheden.

Van D. heeft op de zittingen van 5 oktober 2011 en van 11 december 2011 geen verklaringen willen afleggen. Het feit dat Van D. – ook na het aantreffen van het stoffelijk overschot van Fritz – weigerde en tot op heden heeft geweigerd klaarheid te geven over wat er is gebeurd en op die manier de nabestaanden in onzekerheid laat, rekent de rechtbank hem extra zwaar aan.

De officier van justitie had 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag geëist.

Lees het vonnis.

Vermiste militair mogelijk gevonden 

Buurman verdwenen militair verdacht