Dode na schietpartij op dancefeest (UPDATE)

In club The Sand in Amsterdam is in de nacht van vrijdag op zaterdag een man doodgeschoten tijdens dancefeest Afro Dance XXL. Het is nog niet duidelijk wie het slachtoffer en de dader zijn. De politie kan ook nog niet zeggen of het gaat om een gerichte actie. Burgemeester Van der Laan heeft besloten de club te sluiten.

De schietpartij vond plaats rond kwart over vier. De schutter wist te ontkomen nadat hij had geschoten, de politie is nog naar hem op zoek. Er worden bewakingsbeelden bekeken en de politie is op zoek naar getuigen van de schietpartij.

‘Genoeg beveiligers’

AT5 meldt dat de schutter via de VIP-ingang naar binnen zou zijn gekomen. Het lichaam van het slachtoffer zou net na die ingang hebben gelegen. Bij de schietpartij werd alleen het overleden slachtoffer geraakt.

Op het dancefeest waren ruim 1500 bezoekers aanwezig, de organisatie zette 17 beveiligers in. Dat zijn er vijf meer dan in het protocol staat vastgelegd, aldus de club.

UPDATE: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten The Sand voor onbepaalde tijd te sluiten. Volgens de gemeente gaat het om een ‘ernstige verstoring van de openbare orde’. Bovendien was het niet het eerste incident dat in The Sand plaatsvond. Eind 2013 vond een schietpartij in de club plaats, waarbij geen slachtoffers vielen. In de afgelopen jaren vonden er meerdere vechtpartijen plaats.

Oprichter geliquideerd

Een van de oprichters van The Sand werd afgelopen jaar doodgeschoten. Het gaat om Aytas Göraler, die onder vuur werd genomen terwijl hij zijn 1-jarige zoontje op zijn schouder had. De politie pakte eerder onder meer Baris Ö., de zoon van de Amsterdamse crimineel Atilla Ö., op in verband met de zaak, maar alle verdachten zijn op vrije voeten. Het is niet duidelijk of de politie een verband ziet tussen de familie Ö., het slachtoffer en club The Sand.