Dodelijk berovingen 1993 mogelijk opgelost

Rechercheurs van het coldcaseteam van de politie Rotterdam hebben vrijdagochtend een 47-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke berovingen van twee mannen in het Kralingse Bos in 1993. 

Westland

In de zomer van dat jaar vonden in het Kralingse Bos vier gewelddadige berovingen plaats. Twee personen kwamen om het leven en een derde raakte levensgevaarlijk gewond. Rechercheurs van het Cold-Caseteam van de Eenheid Rotterdam en het Openbaar Ministerie sloten een verband niet uit en deden de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek. Ook werd door technisch onderzoek dna veilig gesteld. Het onderzoek leidde vrijdag tot de aanhouding van een verdachte, een 47-jarige inwoner van de gemeente Westland. De man wordt momenteel verhoord en zal maandag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Auto

Op 30 juni 1993 werd de 56-jarige Theo van Lente (foto) doodgestoken in het Kralingse bos. De dader nam zijn auto mee. De auto werd enkele dagen later beschadigd gevonden in Soest. Op 25 september 1993 werd de 47-jarige Hans Kaptein doodgestoken in het Kralingse Bos. Ook zijn autosleutels leken te zijn gestolen en ook zijn auto werd beschadigd teruggevonden. In diezelfde periode probeerde iemand ook nog twee andere mannen onder bedreiging van een mes van hun autosleutels te ontdoen.

Getuigen

De politie zegt nog niet zeker te weten of het in al deze zaken om dezelfde verdachte gaat. Het coldcaseteam is nog steeds op zoek naar getuigen en eventuele andere slachtoffers van berovingen in het Rotterdamse bos. Het team vroeg deze week bij Opsporing Verzocht om getuigen. Bovendien werd een oproep gedaan aan mensen die iets vergelijkbaars hadden meegemaakt, maar die zich destijds niet bij de politie hebben gemeld. De uitzending leverde tot nu toe 30 tips op.

Bril

Getuigen hebben indertijd oog in oog met de moordenaar van Hans Kaptein gestaan. Ze hoorden ’s nachts geluiden uit een bosje en dachten aan mannen die seks hadden. De moordenaar vroeg hen of zij een tegen een boom zittende man konden helpen zijn bril te zoeken. Late bleek dat de zittende man Kaptein was die al niet meer leefde en dat de dader om hulp had gevraagd bij het zoeken van zijn eigen bril.