Reconstructie van dodelijke rip uit 2001 (UPDATE)

De verdachten van de moord op wietdealer Jan van Mosselveld (41) uit 2001 zijn na hun veroordeling eerder deze maand nog steeds voortvluchtig. Weekblad Panorama maakte een reconstructie van die moord, in 2001, die werd opgelost door dna-onderzoek.

Sporen

Op 22 augustus 2001 kwamen drie mannen wiet kopen bij Van Mosselveld in zijn huis in Bladel. Een vriend die niet aanwezig was in het kamertje dat als coffeeshop fungeerde zag en hoorde een ruzie over geld en de kwaliteit van de wiet. Daarna velen er schoten. De getuige kreeg een pistool op zijn hoofd maar bleef ongedeerd. Buiten zagen mensen een rode Opel wegrijden. De daders namen drugs en en geldbedrag mee.

In de woning zijn belangrijke sporen veiliggesteld: kogelhulzen, bloedsporen in het trapportiek en onder meer een sigarettenpeuk aan- getroffen. En ook is er dna gevonden: ‘van een en dezelfde persoon’.

Turkse komaf

Tot twee keer toe kwamen er concrete tips bij de politie binnen over de zaak. In maart 2003 hoort de politie van een anonieme informant dat de daders Belgen van Turkse komaf zijn. Ook wordt de naam van een vermeende schutter genoemd: Avni K.. In 2005 volgde eenzelfde soort tip. Opnieuw viel de naam van Avni K. en ook die van andere Turken. Die concrete informatie leidde echter niet tot beslissend onderzoek.

Overlevering

In 2015 kwam het bericht over een dna-match in België: het dna van Avni K. matcht met het aangetroffen bloedspoor. In november 2016 worden K. en twee anderen aangehouden na overlevering naar Nederland.

Pas op 24 augustus 2018 is de zaak inhoudelijk behandeld door de rechtbank in Den Bosch. De verdachten zijn dan al op vrije voeten. Op 17 september veroordeelde de rechtbank voor doodslag Serkan K. en Avni K. tot veertien jaar cel, Kemal K. krijgt dertien jaar. De rechtbank denkt dat de mannen niet vooraf van plan om Van Mosselveld te vermoorden maar dat ze wel als doel hadden Van Mosselveld te beroven.

Celstraffen tot 14 jaar voor dodelijke ripdeal

OM eist 16 jaar voor fatale ripdeal

Nieuwe verdachte in moordzaak uit 2001

Meer aanhoudingen in cold case Bladel

Verdachte aangehouden in cold case Bladel