Dodelijke schietpartij McDonald’s: rechtbank wil getuigen horen over afpersingen

De advocaten van Veysel Ü. – die heeft bekend op 30 maart twee mannen te hebben doodgeschoten in een McDonald’s in Zwolle – stellen dat er getuigen zijn die zeggen dat de slachtoffers, en zeker één familielid van hen, zich schuldig maakten aan afpersingen. De rechtbank besloot donderdag op verzoek van advocaten Esther Blok en Michel van Stratum om drie familieleden van Ali en Hüseyin Torunlar als getuigen te horen.

Wanhoop

Advocaat Esther Blok las een deel van een getuigenverklaring voor van nabestaanden van een man (S.) die zich van het leven heeft beroofd na het betalen van ‘grote sommen geld’ aan een familielid van de slachtoffers. Zij wijten die zelfdoding aan afpersing. De nabestaanden zeggen te denken dat verdachte Veysel Ü. uit wanhoop de twee Torunlars heeft doodgeschoten: ‘De één is zo wanhopig dat hij zichzelf heeft gedood uit wanhoop en de ander vermoordt er twee uit wanhoop.’

Het Openbaar Ministerie vindt dat de door de verdediging gevraagde getuigen onvoldoende in verband zijn te brengen met de dubbele doodslag c.q. moord.

Familielid

De rechtbank besloot echter dat behalve de familieden van de slachtoffers ook een man die uit veiligheidsoverwegingen G. wordt genoemd moet worden gehoord als getuige. Advocaat Van Stratum stelde dat deze G. zou kunnen verklaren over afpersingen, net als een familielid van de Torunlars, die zegt te zijn opgelicht en bedreigd door zijn eigen familieleden.

Geen vriendelijk gesprek

Overigens zijn er verschillende getuigen die op de fatale voorjaarsmiddag aanwezig waren in de McDonald’s, en de drie mannen hebben horen en zien praten. Dat gesprek duurde ongeveer een uur. De getuigen zeggen dat het geen vriendelijk gesprek was en dat de latere slachtoffers het hoogste woord voerden.

De advocaat van Ü. zegt dat zijn cliënt geen moord heeft beraamd, maar zich wel dusdanig bedreigd voelde dat hij een wapen op zak droeg.

In het dossier lijkt naar voren te komen dat er sprake was van een conflict tussen Ü. en de slachtoffers. Ook staat vast dat Ü. veel geld naar hen heeft overgemaakt. Waar het conflict precies om draaide, daarover zal de rechtbank ergens in de komende maanden misschien een conclusie gaan trekken.

Zie ook het eerdere bericht:

‘Verdachte dubbele moord McDonalds op dodenlijst’