‘Dodelijke schoten bij ripdeal uit noodweer’ (VIDEO)

De rechtbank in Groningen zal een reconstructie laten doen van de dodelijke schietpartij in Foxhol, waarbij op 13 januari van dit jaar de 29-jarige Dennis Bruns werd doodgeschoten. De advocaat van de verdachte wil dat de rechtbank daarbij zelf gaat kijken om te bezien of het beroep van zijn cliënt op noodweer juist kan zijn.

Moedwillig

Er was op 13 januari een afspraak in een rijtjeshuis aan Talingstraat in Foxhol over de verkoop van een halve kilo cocaïne. Het staat wel vast dat slachtoffer Bruns met twee verdachten (van 23 en 26 jaar) de hoofdverdachte Janderk B. (33) en een 33-jarige medeverdachte wilde beroven van de drugs. Dat liep uit de hand en Bruns werd door B. vlak voor het huis doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat B. hem moedwillig met drie tot vier schoten probeerde te doden toen Bruns met de drugs probeerde te vluchten. Belangrijke aanwijzing daarvoor vindt de officier van justitie de schotwonden in de rug van het slachtoffer.

Zowel Bruns als B. beschikte over een vuurwapen.

Deuropening

B. heeft al bij de politie gedetailleerd verklaard over de toedracht, op een moment dat hij net als zijn kompaan in beperkingen zat. Hun beider verhalen komen sterk overeen. Zij stellen dat op zeker moment Bruns hen bedreigde met een vuurwapen, hen sloeg en daarna met drugs en geld de woning verliet. Ze zeggen dat Bruns al schietend wegliep en dat alles zich binnen enkele seconden afspeelde. De dodelijke schoten zijn gelost op het moment dat B. in de deuropening van het rijtjeshuis stond.

Reconstructie

De rechtbank laat nu onder leiding van de rechter-commissaris een reconstructie doen. Advocaat Yehudi Moszkowicz wil dat de rechtbank een zogeheten schouw gaat doen, en dus zelf bij de reconstructie aanwezig is:

Bruns rende al schietend met de cocaïne en het geld weg. Hij was daarbij op half omgedraaid. Ik vind dat de rechtbank met eigen ogen moet kunnen zien of de schotwonden in de rug van het slachtoffer verklaarbaar zijn in het licht van het noodweerscenario dat mijn cliënt heeft geschetst.

Volgens Moszkowicz passen ook de plekken waar de hulzen van de pistolen zijn gevonden in dat scenario. De rechtbank zal later besluiten of naar haar oordeel een schouw noodzakelijk zal zijn.

Nadat Bruns gewond was neergestort in de straat voor de woning, schopte B. diens vuurwapen bij Bruns weg en nam hij de benen. Na een intensieve auto-achtervolging werd hij later die nacht aangehouden.

Zie ook:

Drugs mogelijk oorzaak fatale schietpartij Groningen

Arrestaties na schietpartij in Groningen