Dodelijke stof in xtc aangetroffen

In Limburg is vervuilde xtc gevonden, meldt het Trimbos Instituut. Het gaat om de stof PMMA, dat is aangekocht als xtc. In 2010 en 2011 overleden vier mensen nadat ze vervuilde xtc-pillen hadden ingenomen. Omdat de stof trager werkt, nemen de gebruikers snel meer pillen dan normaal.

 

De vervuilde drugs is ontdekt in Heerlen. Een persoon liet de xtc drie weken geleden testen bij een drugstestcentrum. ‘Het kan zijn dat de man een producent was die zijn grondstoffen wilde laten testen’, aldus Sander Rigter van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem tegen dagblad De Limburger. Het is nog niet duidelijk of de stof op de markt circuleert. Volgens Rigter hebben zich nog geen incidenten voorgedaan en is er bij andere tests nog geen PMMA aangetroffen.

Eind februari werd een verdachte tot acht jaar gevangenisstraf opgelegd omdat hij in vervuilde xtc-pillen had gehandeld. Volgens justitie zijn de tabletten levensgevaarlijk. De klant die de pillen van de dealer had verkocht, overleed binnen twaalf uur na het slikken van tien van de vervuilde pillen. De dealer is in hoger beroep gegaan, die loopt nog.

De producenten van de vervuilde pillen zijn nooit gevonden. Het OM heeft nog geen nieuw onderzoek ingesteld naar de herkomst van de stof. Justitie verklaart tegenover De Limburger dat de herkomst te onduidelijk is om een gericht onderzoek op te zetten.