Doden door bomaanslagen in Colombia

Afgelopen weekend zijn in de Colombiaanse stad Barranquilla zeker zeven mensen gedood bij drie bomaanslagen. Bijna vijftig mensen raakten gewond. Volgens verschillende media zoekt de politie de daders in de hoek van de georganiseerde misdaad of bij de guerillagroep ELN.

Binnenplaats

Eén van de aanslagen was gericht op een politiebureau in de wijk San José, waar vijf agenten omkwamen. Dat gebeurde op de zaterdagochtend op de binnenplaats van waar zich veel mensen ophielden omdat er net de wisseling van nacht- naar ochtenddienst plaatsvond. Het explosief bevond zich naast een muur en is van afstand tot ontploffing gebracht.

Zondagochtend ontplofte er een explosief bij een politiepost in een ander deel van Barranquilla. Bij een andere politiepost was er nog een explosie.

Drugscriminaliteit

Er is één man gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Hij werd met bepaalde communicatieapparatuur en een boekje met informatie over de politie aangehouden. Hoewel de politie zegt te vermoeden dat er criminele organisaties verantwoordelijk zijn is onduidelijk uit welke hoek de dreiging precies komt. De burgemeester legde een relatie met de aanpak door de politie van drugscriminaliteit.

Ook wordt onderzocht of de eerste bomaanslag te maken heeft met een overval op een waardetransport die tegelijkertijd plaatsvond.

ELN

Zondag eiste guerrillabeweging ELN via een publicatie op een nieuwe – niet officiële – website de verantwoordelijkheid van de eerste aanslag op. Maar de autoriteiten hebben dat niet bevestigd. Mogelijk gaat het om een afgesplitste groep van het ELN.

ELN is de beweging die Spoorloos-presentator Derek Bolt korte tijd gijzelde. De vredesbesprekingen tussen het ELN en de regering zijn opgeschort na een aantal eerdere gewelddadige incidenten.

Carnaval

De commadant van de Nationale Politie in Colombia heeft beloofd dat er 1.800 extra agenten zullen worden ingezet in de komende weken. Over twee weken begint carnaval. Het carnaval van Barranquilla trekt jaarlijks een miljoen mensen naar de stad. Het nachtmerriescenario is dat er in de carnavalsdrukte bomaanslagen zullen worden gepleegd.

Militairen

Korte tijd patrouilleerden zondag militaire eenheden in de stad. Die werden later vervangen door paramilitaire commando’s van de speciale antiterreurbrigade COPES.

De miljoenenstad Barranquilla, in het noorden van Colombia, is regelmatig het toneel van geweld: er worden gemiddeld meerdere mensen per dag vermoord.