Doden in tuinstoelen tentoongesteld

In het Mexicaanse stadje Uruapan, in de zuidwestelijke deelstaat Michoacan, zijn zaterdagochtend vroeg de lichamen aangetroffen van zeven dode mannen. De lichamen waren rechtop in plastic tuinstoelen geplaatst. Op twee lichamen waren met ijspriemen papieren vastgezet met een boodschap: ‘Waarschuwing. Dit gaat gebeuren met alle straatrovers, zakkenrollers, autodieven, ontvoerders, verkrachters en afpersers.’

De stoffelijke overschotten waren neergezet in een plantsoentje op een rotonde, dichtbij de plaatselijke Pepsi-fabriek. De aanvankelijk ongeïdentificeerde mannen, de meeste tussen de 20 en 40 jaar oud, zijn met een schot van kaliber .38 door het hoofd omgebracht.

Naar de identiteit wordt nog onderzoek gedaan, aldus het Openbaar Ministerie in Uruapan, twee slachtoffers zijn zaterdagavond geïdentificeerd door familieleden, een jongen van 17 en een man van 29. Lokale media melden dat een moeder en zussen van deze twee slachtoffers hebben gezegd dat zij de kost verdienden met schoonmaken van autoruiten op een drukke kruising in de stad.

Een overheidsfunctionaris stelde dat de daders waarschijnlijk moeten worden gezocht in de drugshandel. De aanslag op de zeven mannen is niet opgeëist door een criminele organisatie. In andere delen van de deelstaat Michoacan werden dit weekend op vergelijkbare wijze stoffelijke overschotten achtergelaten. In het gebied is La Familia Michoacana vanouds het sterkste drugskartel. 

Lees meer over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico op Crimesite.