Mexico: Zeker 29 mensen vermoord

Gewapende mannen hebben zondagavond, Mexicaanse tijd, een slachting aangericht in een ontwenningskliniek in Torreón, een stad in Noord-Mexico. Acht mensen raakten gewond. De aanval vond plaats in een buitenwijk van de industriestad. Een groep mannen arriveerde in twee pick-up-trucks. Ze gingen met AR-15 aanvalsgeweren en 9mm pistolen de kliniek binnen en openden het vuur. Elders in Mexico werden dit weekend verder meer dan 18 vermoorde mensen gevonden, daarnaast nog vier hoofden.

In Torreón werden in juni vorig jaar 13 mensen gedood bij een aanval op een ontwenningskliniek. Dergelijke klinieken zijn vaker doelwit. Soms worden de klinieken gecontroleerd door criminele organisaties die de patiënten gebruiken voor klusjes. Ook komt het voor dat leden van drugskartels de klinieken gebruiken om onder te duiken. Daardoor zijn ontwenningsklinieken doelwit voor concurrerende kartels. In Torreón zijn de afgelopen jaren verschillen slachtingen aangericht. In februari werden zeven lichamen gevonden in een vrachtwagen.

In Mexico zijn sinds december 2006 zeker 55.000 mensen door drugsgeweld om het leven gekomen. Dat zijn meer slachtoffers dan bijvoorbeeld de oorlog in Afghanistan heeft gemaakt in de dezelfde tijd. 

 

 

 

 

 

In onder meer de noordwestelijke steden Culiacán, Chihuahua en Zacatecas werden mensen op straat geliquideerd. In de zuidwestelijke kuststaat Guerroro werd een stelletje op straat doodgeschoten en werden vier lijken in een taxi aangetroffen.

 

 

 

 

Volgende maand zal president Felipe Calderon terugtreden en komen er nieuwe verkiezingen in Mexico. De oppositieleider Enrique Peña Nieto heeft beloofd de militarisering van de strijd tegen drugshandel op te geven. Lees over de achtergronden van de drugsoorlog in Mexico Crimesite’s Dossier Mexico.