Skotoe en dodenlijsten op het forum

Nieuwe Revu neemt deze weekje een dipje in de Surinaamse onderwereld. Dat was niet moeilijk want op het grootste chatforum – Mamjo – wordt in bepaalde hoekjes al jaren over liquidaties gebabbeld en geruziet. Revu bracht het in kaart en wat blijkt: teruglezend zijn sommige ‘Surinaamse’ liquidaties op de chat al voorspeld. 

Voor het goede begrip: Mamjo is een enorm drukke site waar de criminele conversaties ver in de minderheid zijn. Er wordt van alles besproken: van politieke kwesties tot wat te doen bij overspel en voetschimmel.

De criminele conversaties zijn te vinden zijn in het bakje Arki Noh wat zoiets betekent als: luister dan. Voor de moord op August Adjoeba – ofwel Segebai – waren er al deigende berichten te lezen:

‘…August Adjoeba, het lukt je niet. Je hebt C-Murder gestuurd om bigie bek boyke huis te breken (…) bosneger je hebt geen manieren. Morgen zie ik je niet in Jimmy Woo. 100% niet, want je bent een schijterd.’ 

Tussen bosnegers en stadsnegers botert het niet altijd maar ze gaan wel graag allebei naar de Jimmy Woo als ze toch in Amsterdam zijn. Maar het gaat hier niet om mannen die in de Jimmy Woo op elkaars tenen hebben gestaan. Er zijn klachten over Adjoeba en kennelijke rip-praktijken. De Boyke in het bericht zou een vooraanstaande stadscreool zijn, Piet W. 

Als Adjoeba in augustus 2008 inderdaad wordt doodgeschoten verschijnt de naam van deze Boyke voluit in een bericht op het forum als opdrachtgever. De liquidatie van Clyde de Jezus van dit jaar is ook op het forum voorspeld, althans wanneer iemand vraagt wie er nog op de lijst staan valt zijn naam in een rijtje. Maar, door alle bijnamen is het voor een relatieve buitenstaander toch moeilijk precies te doorgronden.

Boyke (kleintje of kleine jongen) is bijvoorbeeld een bijnaam die nogal populair is in het milieu. Zo werd de tamelijk gigantische Adjoeba ook wel eens grappenderwijs boyke genoemd. Naast Piet W. is er nog een andere Boyke die groot in dure drugs zit.

Ook skotoe (de smeris) vindt Mamjo interessant. Als ene “Ton” vraagt of iemand even helder de achtergrond van een liquidatie kan uitleggen krijgt hij nul: ‘…voor je kijken, bek houden en klik verder.‘      

De politie heeft speciale agenten die internet afspeuren naar informatie die van belang kan zijn voor de opsporing. Het KLPD zegt tegen Crimesite dat ieder regiokorps speciale internet-surveillance doet. Daarnaast zijn hier aparte afdelingen voor bij de Dienst Nationale Recherche van het KLPD en bij de Rijksrecherche. Het kan interessant zijn voor de politie om bepaalde reageerders te achterhalen, bijvoorbeeld als ze op een internetforum belangrijke informatie geven over een moord. Wat de politie precies doet om bijvoorbeeld IP-adressen van reageerders te achterhalen zegt de woordvoerder van het KLPD niet: ‘Dan zouden we onze werkwijze blootgeven. Maar als bepaalde topics van belang zijn gaan we graven.’

Deze week in de papieren Nieuwe Revu.