‘Meesterwerken’ blijken van mislukte schilder

Een kunsthandelaar heeft tientallen werken van een mislukte Chinese schilder (foto) voor 80 miljoen dollar verkocht door te zeggen dat ze van beroemde Amerikaanse schilders waren. Handelaar Glafira Rosales kocht de schilderijen voor een paar duizend euro op en maakte dus dikke winst. Hij is tot nu toe als enige in de zaak aangeklaagd.

Rosales stapte naar galerieën en kopers en zei dat de werken uit collecties kwamen van verzamelaars die anoniem wilden blijven. Hij verkocht tientallen schilderijen als werken van Amerikaanse schilders als Jackson Pollock en Barnett Newman en kreeg daarvoor in totaal ruim 80 miljoen dollar.

De schilder, Pei-Shen Qian, was een succesvol schilder in China.  Veertig jaar geleden kwam hij naar New York om een internationale carrière te maken. Hij had echter grote moeite om zijn schilderijen te verkopen, onder meer door de taalbarrière.

'Nieuw ontdekt werk'

De afgelopen vijftien jaar zou hij zeker 63 schilderijen hebben gemaakt en daaronder de handtekening van de beroemde schilders hebben gezet. De schilderijen waren geen vervalsingen, maar werden verkocht als 'nieuw ontdekt werk'.

Kunsthandelaar Rosales kreeg het voor elkaar om de werken te verkopen aan twee gerenommeerde kunsthuizen. Soms werden de werken daar ook geveild, kopers werden overtuigd door de experts van het kunsthuis. Die zeggen altijd te hebben geloofd dat de werken echt waren, ondanks het ontbreken van goede papieren.

Andere handtekening niet verboden

Of schilder Qian ook wordt aangeklaagd, is nog onduidelijk. De FBI heeft zijn huis doorzocht, maar voorlopig wordt zijn naam nog niet in de aanklacht genoemd.

Het is niet duidelijk of Qian precies weet wat er met de schilderijen gebeurde nadat hij ze aan Rosales had verkocht. Het is niet verboden om een schilderij te maken, daar een handtekening onder te zetten van een beroemde schilder en het werk te verkopen, zolang duidelijk is dat het schilderij niet echt van de hand van de beroemde schilder is. Het is wel verboden om het te verkopen als werk van een grote schilder.

Hals over kop vertrokken

Buren van de Qian zeggen tegen de New York Times dat de gordijnen van de schilder altijd dichtzaten. Ook kwam er soms een dure auto voorgereden, die schilderijen uitlaadde. De buren hebben geen idee wat Qian met de afgeleverde schilderijen deed. Mogelijk gaat het niet om schilderijen, maar om posters van de beroemde kunstenaars.

Qian heeft volgens de buren een aantal maanden het huis verlaten. Hoewel de schilder en zijn vrouw de helft van het jaar in China doorbrachten, lijken ze hals over kop vertrokken. In de tuin hangt wasgoed te drogen en de deuren zitten niet op slot.