Doelwit ‘balkon-liquidatie’ opgepakt

De politie heeft in februari Mehmet D. aangehouden. De man was waarschijnlijk het doelwit van een liquidatiepoging in Amsterdam, waarbij in januari de schoonmoeder van D. om het leven kwam (foto: beeld van de schutter). Hij zit vast vanwege verboden wapenbezit; hij had een pistoolmitrailleur en semi-automatisch wapen op zak. Volgens het OM is daardoor een liquidatie voorkomen.

Dat blijkt uit onderzoek van RTVNH en de NOS. Op 14 januari werd de 60-jarige Beyhan Demirçi doodgeschoten toen ze een sigaret rookte op haar balkon. Het OM denkt dat de daders zich hebben vergist, en dat ze eigenlijk Mehmet D. op de korrel hadden.

Uit telefoontaps zou blijken dat D. na de moord op zijn schoonmoeder op zoek naar wapens was. D. kon daarop worden gearresteerd.

Liquidatie voorkomen

De Amsterdamse politiechef Pieter Jaap Aalbersberg zei in februari dat twee liquidaties zijn voorkomen door politie-acties. De arrestatie van D. was een van die acties, bevestigt een woordvoerder van het OM tegen RTVNH.

D.’s advocaat Jeroen van Weers beweert dat dat onzin is. ‘Hij weet niet wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn schoonmoeder. De suggestie dat hij met die wapens zelf een liquidatie wilde plegen, is dan ook pertinent onjuist. Hij wilde zichzelf alleen maar kunnen beschermen.’

Er zijn ook wapens bij een medeverdachte en in een woning waar D. tijdelijk verbleef. Daar heeft D. volgens zijn advocaat niets te maken.

Volgende week moet D. voor komen op een pro forma-zitting.