Doet de politie onderzoek naar de burgerwacht?

Burgerwacht “Soldiers of Odin” (SOO) mishandelde mogelijk een van het lastig vallen van vrouwen verdachte asielzoeker, een bewoner van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. De politie maakt geen melding van een onderzoek naar mogelijke mishandeling.

Door @Wim van de Pol

Dat klinkt bizar omdat deze extreem-rechtse burgerwacht met vertakkingen in verschillende landen op Facebook schrijft de man na een klopjacht van een uur te hebben aangehouden en te hebben overgedragen aan de politie. Politiewoordvoerster Ramona Venema ontkende tegen het Dagblad van het Noorden dat de man door de SOO aan de politie is overgedragen. Zij zegt:

In de binnenstad spraken we de man na een tip aan. Hij was mishandeld en had klappen gehad. Van wie is onduidelijk. De man deed geen aangifte.

Asielzoeker

De man is kennelijk een inwoner van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Hij viel zondagmiddag in de binnenstad van Winschoten verschillende vrouwen lastig, hij gedroeg zich intimiderend en drong hij zich op, aldus getuigen. Hij is door de politie aangesproken op zijn gedrag en heengezonden. De politie zoekt getuigen en roept vrouwen die lastig zijn gevallen op om juist wel aangifte te doen.

Eigen rechter

Of er door Soldiers of Odin naar eigen believen rechter is gespeeld door de man de mishandelen weet de politie niet. De politiewoordvoerster zei in het DvhN over de Soldiers of Odin:

We kennen de groepering. We zijn blij met extra ogen en oren. Maar het mag niet zo zijn dat mensen het recht in eigen hand nemen.

In het Algemeen Dagblad ontkende een woordvoerder van de groep iets met de mishandeling te maken te hebben gehad:

Waar wij stonden, zijn volop camera’s. Ik denk dat die kerel al eerder klappen had gekregen. Wij waren het niet.

De politie meldt niets over een onderzoek naar de Soldiers of Odin.

Volgens RTV Noord stellen PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken Kamervragen hierover.