Opnieuw grote witwasoperatie uitgeschakeld

In Spanje heeft de Guardia Civil deze week opnieuw een groep mensen opgepakt die op zeer grote schaal geld witwasten, na de vangst van 20 miljoen van vorige week. Ditmaal ging het om een door Colombianen geleide groep. Er zijn vier Colombianen, vier Spanjaarden en een Armeniër aangehouden. Er zijn nog zeker 11 andere verdachten, tegen 7 is een internationaal arrestatiebevel uitgegaan. Het zou gaan om gelden uit de verkoop van cocaïne die in Europa werden witgewassen. Onder de arrestanten is vrouw van de Colombiaan Don Lucho, Luis Caicedo Velandia, alias “Don Lucho” (foto), die sinds 2010 in de Verenigde Staten is gedetineerd.

Tussen 2005 en 2009 zou er ter waarde van 1,5 miljard dollar zijn witgewassen, aldus de Guardia Civil.

Er zijn twaalf huizen aan de Middenlandse zeekust in belag genomen, 15 dure auto’s en 1,4 miljoen euro in cash.

In Spanje werd contant geld ondergebracht dat vanuit Colombia, Mexico en Panama werd aangevoerd. Voor de witwastrajecten gerbuikten de verdachten reeksen van postbusbedrijven. Na een lange carroussel werd het geld uiteindelijk geïnvesteerd in onroerend goed.

Luis Agustin Caicedo Velandia leidde tot 2009 samen met Ignacio Alvarez Meyendorff het zogenoemde Norte del Valle-kartel in Colombia, een groep die niet meer bestaat. Caicedo is in 2010 in Argenitinië opgepakt en naar de VS gevoerd.

De twee kopstukken opereerden daarna vanaf 2005 vanuit Argentinië. Later kwam de naam El Dorado-kartel in de mode. De groep specialiseerde in transporten van meerdere tonnen per maand vanuit verschillende plaatsen in Zuid-Amerika naar Europa en de VS. De kracht kwam onder meer door een link met het Mexicaanse Sinaloa-kartel en met de guerilla-beweging FARC.

Zware tegenvaller was de inbeslagname van 41 miljoen dollar in cash in de Colombiaanse havenplaats Buenaventura in september 2010. Diezelfde maand werd op verschillende plaatsen in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá nog eens 50 miljoen dollar in cash in beslaggenomen.

Leden van de groep zijn uiteindelijk naar Spanje geëmigreerd om zich toe te leggen op witwassen van drugsgeld.