Donald G. stuurt deurwaarder naar Moszkowicz

Donald G. heeft na de uitspraak van de rechter rond een financieel geschil, direct een deurwaarder naar zijn voormalige advocaat Bram Moszkowicz gestuurd. De deurwaarder zal uiterlijk maandag een schuld van 35.000 euro ophalen. Als Moszkowicz niet binnen drie dagen betaald, zal waarschijnlijk zijn faillissement worden aangevraagd.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag. Moszkowicz was een tijdje de advocaat van G. in een afpersingszaak, waarin G. afgelopen zomer tot dertig maanden cel werd veroordeeld. Toen het proces startte, stapte G. over naar een andere advocaat, Nico Meijering.

Moszkowicz kon personeel niet betalen

In 2008, toen G. nog een cliënt van Moszkowicz was, zou de advocaat dringend geld nodig hebben gehad om zijn personeel te betalen. Hij leende daarom 25.000 euro van G. Later leende hij nog eens 10.000 euro voor een dure ziekenhuisbehandeling. De lening zou worden terugbetaald als het kantoor aan de Herengracht in Amsterdam zou worden verkocht.

Dat pand werd in juni afgelopen jaar daadwerkelijk verkocht voor 2,6 miljoen euro, maar G. kreeg zijn geld niet terug. Daarop spraken de twee af dat Moszkowicz maandelijks 5000 euro zou overmaken. Dat bedrag werd later verlaagd naar 2000 euro, en ten slotte maakte de voormalig advocaat niet meer dan 1000 euro over. Moszkowicz zou niet hebben gereageerd op aanmaningen, waarna G. naar de rechter stapte. Die stelde G. vorige week in het gelijk.

‘Belastingdienst gaat voor’

Volgens Moszkowicz’ advocaat Herman Loonstein kan zijn cliënt het niet betalen. ‘Zijn schuld bij de Belastingdienst bedraagt meer dan drie ton en de Belastingdienst gaat altijd voor andere schuldeisers’, zegt Loonstein in de krant. Hij wil niet zeggen of hij wel door Moszkowicz wordt betaald. ‘Sommige mensen maken dalen door, en daarna toppen. Je moet bij iemand die je allang kent niet altijd aan je portemonnee denken.’

Eerder liet advocaat Gabriel Meijers al beslag leggen op dure spullen van Moszkowicz, omdat hij een rekening van 15.000 euro niet heeft betaald. De advocaat van G. zegt niets te weten over inkomsten van de voormalig advocaat. ‘Ik zie wel dat hij dingen doet, dus er is kennelijk sprake van een inkomen’, zegt hij in de krant.