Dood door schuld in Nijmeegse scooterzaak

Het gerechtshof in Den Bosch heeft twee vluchtende overvallers veroordeeld voor dood door schuld in de Nijmeegse scooterzaak, waarbij ze in 2010 een voetganger dood reden. De twee waren door het Arnhemse hof vrijgesproken van doodslag maar de Hoge Raad bepaalde dat het Bossche hof de zaak over moest doen.

Op 15 januari 2010 pleegden twee jongens een overval die mislukte. Op een kruispunt in Nijmegen reden zij op een scooter zonder licht door rood en schepten de 50-jarige Mario van de Geijn. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De twee verdachten raakten zelf gewond en kwamen ook in het ziekenhuis terecht. Ziekenhuispersoneel van het UMC Sint Radboud werd vervolgens door familie van de jongens ’s nachts zwaar bedreigd.

Hoge Raad

Het hof heeft indertijd in zijn oorspronkelijke uitspraak  een toen 22-jarige verdachte wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden wegens het voorbereiden van een gewapende overval, heling, mishandeling, bedreiging en belediging, maar sprak de twee wegpiraten vrij van doodslag. Beide verdachten ontkenden de scooter bestuurd te hebben, waardoor volgens het hof niet bewezen kon worden wie de doodslag had gepleegd. De Hoge Raad ging niet in die redenering mee en oordeelde dat in zo’n geval beide mannen schuldig zijn.

Uitspraak

Het hof heeft nu bepaald dat er in juridische zin geen sprake was van ‘roekeloosheid’, waardoor doodslag niet kan worden bewezen. Maar dood door schuld wel. Ze werkten nauw samen bij het plannen van de overval op het hotel en de vlucht met gevaarlijk rijgedrag vloeide daaruit voort. De rollen van de verdachten waren inwisselbaar en even zwaar, oordeelt het hof en ze lieten hun eigen belang prevaleren boven de veiligheid van anderen. De twee daders krijgen respectievelijk 48 en 45 maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf. En mogen na hun straf gewoon scooter blijven rijden: geen ontzegging van de rijbevoegdheid.

Zie ook:

HR: Nijmeegse scooterzaak moet over

Verdachten scooterdrama vrijgesproken

Eis zeven en zes jaar voor scooterpiraten