Dood Wendy blijkt ‘crime passionel’

Ging de 32-jarige Rutger L. vorig jaar op een zomernacht in juli het huis van zijn ex-vriendin in Zevenaar binnen voor een geplande moord of liep een ruzie uit de hand en handelde hij in een opwelling? Dat was woensdag de grote vraag in de rechtbank in Arnhem. Een “crime passionel” met bizarre gebeurtenissen, vóór en na de dood van Wendy Rutjes (30).

Door @Michael de Hoogh

Het Openbaar Ministerie (OM) is overtuigd van moord en eiste woensdag in de drukbezochte rechtszaal in Arnhem een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging.

Inboedel

Dat Rutger L. (32), geboren in Hengelo en woonachtig in het Duitse Elten, zijn ex-vriendin Wendy Rutjes heeft gedood, staat wel vast. Maar deed hij dat met voorbedachten rade?

Het is maandagnacht 22 juli 2013. Wendy Rutjes ligt te slapen in haar woning in Zevenaar. Buren horen het geluid van een trap die tegen de muur wordt gezet, zoals door een glazenwasser. Het blijkt L. te zijn. Hij wil naar eigen zeggen zijn spullen halen. L. en Wendy hebben al lang onenigheid over het verdelen van de inboedel. De twee zijn namelijk in de maand daarvoor uit elkaar gegaan. ‘Ik wilde mijn spullen terug. De scooter, koffiezetapparaat of de kat. Het maakte me niet uit als ik maar iets terug kreeg’, zei L. tegen in de rechtbank.

Worsteling

Eerdere “normale” pogingen mislukten volgens L., dus daarom besloot hij op een onbewaakt moment via het raam van de logeerkamer naar binnen te sluipen. ‘Met haar viel niet te praten’, aldus L. over zijn ex-vriendin. Wendy werd volgens L. al snel wakker van het geluid en er ontstond een worsteling. L. zegt dat Wendy hem aanviel met een mes, maar daar gelooft het OM niets van. ‘Wat er precies is gebeurd, weet ik niet meer. Het werd zwart voor mijn ogen’, aldus L.

Wendy overleeft de confrontatie niet. Ze blijkt later door verwurging om het leven te zijn gekomen en heeft letsel over haar hele lichaam. ‘Verdachte is gewelddadig losgegaan op het slachtoffer. Hij ging met maar één doel naar binnen: om haar iets aan te doen’, is de lezing van officier van justitie Van Veen.

Bedrogen

In de weken voor de dood van de jonge vrouw gebeuren er vreemde dingen. L. heeft de relatiebreuk, waarvoor hij zelf had gekozen, nooit kunnen verwerken. Onder invloed van bier en cocaïne  was hij zichzelf niet meer en zocht de confrontatie met Wendy. Via Facebook, SMS of hij ging er langs. L.: ‘Ik wilde alles uitpraten. Ik voelde me twee jaar door haar bedrogen. Ze bleek al weer een ander te hebben.’

Kat

L. wilde spullen terug waar hij ook in geïnvesteerd had. Ze hadden onder meer samen drie (dure) katten. Een van die katten kreeg hij in handen, maar die heeft ie vermoord en in de buurt van de woning van Wendy opgehangen. ‘Dom van mij. Had ik niet moeten doen’, zei L. daarover. Ook zou hij volgens het OM de auto van Wendy hebben gesaboteerd. Daar kwamen ze na de dood van Wendy pas achter toen haar broer met pech stil kwam te staan. Een borgmoer bij de wielophanging bleek weg. ‘Eigenlijk is het ook nog poging moord op de broer van Wendy’, zei de officier.

L. ontkent daar iets mee te maken te hebben. Technische sporen op zijn computer maken zijn verklaring echter ongeloofwaardig.

Tbs

Deskundigen concluderen dat L. verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft behandeling nodig anders is kans op herhaling sterk aanwezig. Daarom eist het OM, naast een celstraf van tien jaar, tbs met dwangverpleging. Rechtbank doet over twee weken uitspraak.