Doodgeschoten broer kroongetuige vroeg wel om beveiliging

Reduan Bakkali, de doodgeschoten broer van kroongetuige Nabil wilde wel degelijk beveiligd worden door justitie. De stelling van het Openbaar Ministerie dat hij ‘maar zeer beperkt beveiliging wilde’, klopt niet. Dat melden bronnen aan Het Parool.

Volgens de krant heeft de familie van Nabil Bakkali herhaaldelijk aangedrongen op beveiligingsmaatregelen toen deze zich als kroongetuige meldde bij justitie. Reduan Bakkali, die een grafisch bedrijf had, zei als ondernemer geen idee te hebben welke maatregelen nodig waren. Hij wilde dat specialisten van het Openbaar Ministerie dat zouden bepalen.

Niets geregeld

Op het moment dat justitie bekend maakte dat Nabil Bakkali een getuigenbeschermingsprogramma in ging, was er voor familieden niets geregeld. De familie was verbijsterd en woedend toen justitie na de moord, zes dagen later, naar buiten bracht dat hij beveiliging zou hebben afgeslagen. Redouan zou fel tegen de kroongetuige-deal zijn geweest omdat die gevaarzettend was voor familieleden, meldt Het Parool. Maar hij zou wel degelijk beveiliging willen als de deal door ging. De familie vreesde wraak van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki, die door het OM worden gezien als de aanstichters van veel onderwereldgeweld. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor meer dan 20 liquidaties en pogingen daartoe.

Churandy S.

Twee dagen voor de moord op Reduan, ontving hij een bericht van het OM dat er gekeken zou worden welke maatregelen noodzakelijk zouden zijn om hem te beveiligen. Nauwelijks 48 uur later schoot Shurandy S. hem twee dood bij zijn kantoor. Churandy S. komt aanstaande donderdag voor de rechter voor de liquidatie. Betrokkenen zeggen het gevoel te hebben dat de overheid ‘met de levens van de familie een ondoordacht, nauwelijks voorbereid en gevaarlijk experiment heeft uitgevoerd’.

Zie ook:

Schutter Redouan B. in 2017 benaderd

Inhoudelijke behandeling rechtszaak broer kroongetuige van start

OM: liquidatie-verdachte kreeg al nieuwe opdracht (UPDATE)