Doodgeschoten op coca-patrouille

De Franse journalist Romeo Langlois (van tv-zender France 24) werd op 28 april gegijzeld door de Colombiaanse FARC, maar onlangs vrijgelaten. De FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) is van oorsprong een politieke beweging, die zijn geld vooral verdient met cocaïnehandel. Na de break het materiaal dat hij filmde vlak voor zijn gevangenneming. De soldaat die hem moet beschermen wordt gedood.

 

Langlois filmde alleen in een gebied waar cocabladeren – grondstof voor cocaïne – worden geteeld, en waar het Colombiaanse leger strijd voert met de guerilla’s van de FARC. In de zuidelijke provincie Caqueta was hij met de patrouille op zoek naar coke-laboratoria van de FARC.

Langlois doorkruist een cocaveldje en komt dan in een hinderlaag van de FARC terecht. Er volgt een vuurgevecht waarbij twee soldaten gewond raken en een andere wordt gedood. Langlois zelf raakt gewond aan zijn arm.

De boer in het eerste fragment zegt dat hij coca teelt omdat dat gewas het enige is dat wat oplevert.

In de montage vertelt een sergeant op 1’25” dat hij dit soort patrouilles opvat als gewoon werk, maar dat zijn familie het niet prettig vindt. Enkele ogenblikken later is hij dood. 

{youtube}bhdbc7rZA_c{/youtube}