Dood omdat hij het Onze Vader niet kende

De advocaat-generaal in Den Bosch heeft in hoger beroep 15 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen de 56-jarige E. van der E. voor het doodsteken van een 46-jarige Iraniër. Hij zou het slachtoffer met voorbedachte raad om het leven gebracht omdat deze het “Onze Vader” niet kon opzeggen.

27 steken

Het incident vond plaats op 25 februari 2012 in Oosterhout. Het slachtoffer zou een schuld van 180 euro bij de verdachte hebben gehad. Op de bewuste dag had Van der E. zich bewapend met een broodmes en de Iraniër een steegje aan de Keiweg in Oosterhout in gelokt. Daar gaf hij hem opdracht het Onze Vader uit te spreken. Het slachtoffer slaagde hierin onvoldoende.

Van der E. bracht hem toen 27 messteken toe, met fataal gevolg.

30 jaar

In eerste aanleg eiste de officier van justitie levenslange gevangenisstraf maar rechtbank maakte daarvan 30 jaar cel, voor moord. Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep tegen het vonnis. De advocaat-generaal vindt nu opnieuw moord bewezen.

Geen tbs

In gedragsdeskundig onderzoek is een gemengde persoonlijkheidsstoornis bij Van der E. vastgesteld. De deskundigen achten de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en schatten het recidiverisico als hoog in. In eerste aanleg luidde de conclusie van deskundigen dat de man volledig toerekeningsvatbaar was terwijl over het recidivegevaar, in combinatie met de stoornis, de deskundigen geen uitspraken konden doen. Tbs was hierdoor in eerste aanleg niet mogelijk.

Volstrekte beveiliging

De verdachte is in 1992 veroordeeld voor een levensdelict: een gekwalificeerde doodslag, waarvoor hij 7 jaar cel en tbs kreeg opgelegd. In 2004 werd hij genezen verklaard en kwam hij vrij.

De advocaat-generaal acht nu ‘volstrekte beveiliging van de maatschappij tegen mogelijke geweldsexplosies van de verdachte’ noodzaak.